Translate

вторник, 14 юни 2016 г.

Над 5000 самодейци идват на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада



Фолклорът и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България, се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог. На Събора ще се  
демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплащения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.
Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал „Разлога”. Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат  чуждестранни изпълнители на български фолклор.
Официалното откриване на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще е в 19,00 часа на 17 юни (петък). Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Пири“, който ще бъде последван от Пиринска вечер. На сцената ще излязат Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с  оркестър „Роял бенд“. Във втората Пиринска вечер на 18 юни (събота) от 21,00 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“  ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова.  Финал на Събора на 19 юни от 14,30 часа ще е фолклорният спектакъл на  Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.
Фондация „Наследство в бъдещето“ организира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност през 2016 г.. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, Ирин Пирин – Съборът на Югозапада и  Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Форумите популяризират и утвърждават българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар