Translate

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Ученичка от ПМГ-Бургас с безпрецедентен бал 36 след изпита за гимназия



Четири пълни шестици по математика от кандидат-гимназиалния изпит след 7 клас поставиха и тази година ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ на върха сред прогимназиалните училища в
България. Едва 37 са оценките 6.00 по точната наука в национален мащаб, стана ясно след анализ на резултатите от националното външно оценяване, заедно с втория, допълнителен модул, които служат за приемен изпит за гимназиите. Четири от тях са с бургаски адрес.  Марина Бояджиева, Бояна Христова, Виктория Бояджива, Димитър Данов са седмокласниците, успели да постигнат максималните 100 точки от двата модула. Други шейсет и четирима възпитаници на ПМГ са получили оценки над 5,50 и с това отличниците от ПМГ стават 68.
Отличното представяне на бургаската математическа гимназия не свършва с профилирания предмет. Доказателство, че обучението не акцентира само на математиката са 56-те отлични оценки по български език и литература. Така ПМГ може да се похвали със среден успех отличен 5,51 по математика и 5,46 по български език и литература от 114 явили се на изпита ученици. Успехът на математиците рязко контрастира на средния успех в областта, който е среден 3,35 по математика и добър 4,05 по български език и литература по данни от РИО-Бургас.
Голямата гордост на Бургас в тази кандидат-гимназиална кампания е Марина Бояджиева от 7 б клас. Освен с пълна шестица по математика на изпита след седми клас, тя може да се похвали и с пълна шестица по български език и литература, присъдена от Националната олимпиада по предмета. Така балът на Марина става абсолютният максимум от 36 точки, който е официално най-високият в областта. Проверка в резултатите на големите градове в България показа, че резултатът на Марина е безпрецедентен и друг седмокласник с такъв бал няма. 
Гимназията с традиционно най-висок бал в областта ще стартира следващата учебна година с четири паралелки математика, една информатика и една биология. Всички шест паралелки са със засилено обучение по английски език. „Голям процент от седмокласниците ни очакваме да продължат да учат при нас. Традиционно около 70% от учениците остават в ПМГ до завършване на средното образование, като това са кандидат-гимназистите с най-висок бал от приемния изпит. Тези деца не се съмняват в това кое да бъде първото им желание. Добър пример е Марина, която е с максимален бал и не планира да смени училището. И ако отличното представяне на изпитите е оценка за нашия труд, то привързаността на децата към училището е оценката за нашето отношение.“ каза директорът на ПМГ- Красимир Стоянов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар