Translate

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Една от най-ефективните промени в начина на хранене, с цел намаляване на сърдечно-съдовия риск ,е замяната на наситени и транс мазнини с полиненаситените мазнини Омега 3 и 6

Данните от проучване на Becel показват, че  80,6 % от запитаните избягват вредните храни
като най-важното правило в превенцията на сърдечни болести, следвано от физическа активност и спорт, както и прекратяване на тютюнопушенето. 73,8 % споделят, че предпочитат да консумират източници на ненаситени мазнини, сред които и есенциалните мазнини Омега 3 и 6, като риба, растителни масла и мек трапезен маргарин, вместо наситени мазнини от животински произход, тъй като те увеличават нивата на лош холестерол в кръвта.
„Препоръчително е мазнините да осигуряват от 20 до 35% от енергийната стойност на храната, като количеството на наситени мастни киселини, които постъпват от животинските мазнини, да е колкото възможно по-малко, но не повече от една трета от общото количество. Важно е есенциалните мастни киселини, които не можем да синтезираме в организма си и непременно трябва да приемем чрез храната, да са част от всекидневното ни меню, а те постъпват основно от растителните мазнини. Основен източник на полезните Омега-3 мастни киселини са някои риби. Добро количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде открито в някои растителни масла (рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло), също и в новото поколение меки маргарини за мазане, които са произведени чрез съвременни технологии - не съдържат транс-мастни киселини и са базирани на растителни масла; както и в семена, ядки и мазни риби“ -споделя проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика.



Няма коментари:

Публикуване на коментар