Данните от проучване на
Becel показват, че 80,6 % от запитаните
избягват вредните храни
като най-важното правило в превенцията на сърдечни
болести, следвано от физическа активност и спорт, както и прекратяване на тютюнопушенето.
73,8 % споделят, че предпочитат да консумират източници на ненаситени мазнини,
сред които и есенциалните мазнини Омега 3 и 6, като риба, растителни масла и
мек трапезен маргарин, вместо наситени мазнини от животински произход, тъй като
те увеличават нивата на лош холестерол в кръвта.
„Препоръчително е
мазнините да осигуряват от 20 до 35% от енергийната стойност на храната, като
количеството на наситени мастни киселини, които постъпват от животинските
мазнини, да е колкото възможно по-малко, но не повече от една трета от общото
количество. Важно е есенциалните мастни киселини, които не можем да синтезираме
в организма си и непременно трябва да приемем чрез храната, да са част от
всекидневното ни меню, а те постъпват основно от растителните мазнини. Основен
източник на полезните Омега-3 мастни киселини са някои риби. Добро количество
Омега 3 и Омега 6 може да бъде открито в някои растителни масла (рапично олио,
ленено, сусамово, орехово масло), също и в новото поколение меки маргарини за
мазане, които са произведени чрез съвременни технологии - не съдържат
транс-мастни киселини и са базирани на растителни масла; както и в семена, ядки
и мазни риби“ -споделя проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и
диететика.
Няма коментари:
Публикуване на коментар