четвъртък, 30 юни 2016 г.

27 юни – Световният ден за борба с диабета20.6 милимола на литър е най-високата стойност на кръвна захар, която бе регистрирана по време на акцията по случай Световния ден за борба с диабета. Тя бе организирана от
Болница „Тракия“ и фирма „Марвена“.
Над 150 души измериха безплатно кръвната си захар в центъра на Ст. Загора. Средно регистрираната стойност беше 6.4 милимола на литър. Най-високите измерени стойности обаче бяха 20.6 и 11.9 милимола на литър след хранене, което показва сериозно отклонение от нормата. Нормалният показател в този случай е 7.6 милимола на литър. Всички граждани с наднормена кръвна захар бяха насочени за последващи консултации с ендокринолог.
Акцията продължава с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и С-пептид в Клиничната лаборатория на лечебното заведение, както и с обучение за диабета в новото „Училище за здраве“ на Болница „Тракия“. В него лекции ще изнесат д-р Мариела Русева – началник на Клиничната лаборатории в Болница «Тракия», д-р Рая Делева – специалист по клинична лаборатория в Болница „Тракия” и д-р Валентин Христозов – началник на Отделението по офталмология в Болница „Тракия”. Здравното обучение на пациенти и желаещи граждани ще продължи и занапред в други социалнозначими области на медицината
По данни на СЗО:
Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или усвоява добре инсулин – хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите в него.
Броят на хората с диабет в света през 2014 г. е достигнал 422 милиона. Това е почти 4 пъти повече в сравнение с 1980 г.
Засегнатите от болестта при хората над 18 години са над 8.5% от всички.
Скоростта, с която болестта се увеличава е най-висока в държавите с ниски и средни доходи.
Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници.
Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар.
СЗО счита, че диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г.
Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стреса, наследствеността.
Основен показател за наличието диабет е кръвната захар. Нейните нормални стойности са следните:
На гладно
-нормална стойност: 3.5÷6.1 mmol/L(милимол на литър);
-гранична стойност : 5.6÷7.8 mmol/L(милимол на литър);
-патологична стойност: над 7.8 mmol/L(милимол на литър).
След хранене
-нормална стойност - до 7.9 mol/L милимол на литър);
-гранична стойност 7.9-10.9-mmol/L (милимол на литър);
-патологична стойност над 11.0 mmol/L (милимол на литър).
Гликираният хемоглобин е друг показател, който показва състоянието на кръвната захар за дълъг период от време и дава яснота дали усилията от лечението на диабета са добри. Неговата нормална стойност е между 4.8 и 6.1 процента. Измерването му не се влияе от това дали човек скоро е поемал храна или не.
C-peptide е друго изследване, което помага да се установи как да се лекува диабета. То показва каква е степента на производство на инсулин от организма, тъй като при диабета тази възможност е ограничена и съответно дали пациентът трябва да премине на инсулинова терапия. Нормалното наличие на С-peptide в плазмата е между 0.37-1.47 mmol/L (милимола на литър), а в урината – 17.2 – 181 mg/24h.

Няма коментари:

Публикуване на коментар