Translate

понеделник, 23 май 2016 г.

София бе домакин на ден на тайландската култура




Пред Народния театър „Иван Вазов“ се проведе специално организиран ден, посветен на тайландската култура, на 19 май т. г., под егидата на Столичната община. Събитието бе организирано от
Посолството на Кралство Тайланд за Румъния и България. А Н.Пр. посланикът Комгрит Варакамин, съпругата му Дуангчай Варакамин, както и почетният консул на Тайланд в България Виктор Меламед официално го откриха.
Столичани имаха възможността да се запознаят със самобитни елементи от културата на древното кралство, представени от атрактивна танцова трупа, която пристигна  у нас специално за събитието. Гостите от Тайланд демонстрираха
традиционни тайландски танци под съпровода на автентична фолклорна музика и впечатлиха публиката с оригиналните си пъстри облекла и характерни движения.
Традиционни бойни изкуства бяха представени от Николай Скипарнов, старши треньора на спортен клуб „Аргус” Варна, и неговите възпитаници. В демонстрациите се включи и трикратният световен шампион по „муай тай” Димитър Илиев. Той показа различни техники, движения и бойни сцени от древното тайландското бойно изкуство „муай буран“ – първообраз на популярния спорт „муай тай“*.
Изненадата на събитието бе участието на шеф Андре Токев, който запозна посетителите със спецификата на тайландската кухня и презентира селекция от традиционни ястия под формата на хапки. Посетителите имаха възможност да дегустират специалитети от тайландската кухня и сами да се включат в активностите по време на специално организираните работилници. Гостите от Тайланд обучаваха всички желаещи на основни елементи, стъпки и техники както в танците, така и по „муай тай“. Активно участие взе и водещата на събитието - актрисата от народния театър Василена Винченцо.
------
* Създаден преди няколко столетия, днес „муай тай“ е тайландски национален спорт, благодарение на който Кралството има множество спечелени титли в различни професионални и аматьорски съревнования.

Няма коментари:

Публикуване на коментар