Translate

сряда, 25 май 2016 г.

Мотото тази година на Световния ден на МС е - Независимост



Таня Иванчева, председател на фондация "МС общество - България": У нас работодателите не наемат хора с множествена склероза или друго увреждане независимо, че държавата е създала облекчения за бизнеса.
Мотото на таз годишната кампания е - независимост, а акцент наемането на работа на хората с увреждания и достоен, пълноценен  живот за тях.
МС е заболяване, което има славата на „големият имитатор”, тъй като симптомите му са сходни с тези на много други заболявания. За щастие
в страната болните с МС се откриват рано, за разлика от много други неврологични заболявания. По разходи за лекарства заболяването се нарежда след ССЗ, диабета и др. т.е. то е в челните позиции. Лечението у нас е добро, тъй като съвременните лекарства дават възможност на много от хората да се подобрят и да работят.
Но информирайки работодателите, че имат това заболяване, достъпът на тези болни до работни места е често силно затруднен. Само за миналата година в страната са предприети 590 принудителни административни мерки от цялата палитра на кодекса на труда. И въпреки, че хората с увреждания имат правна възможност за сключване на трудови договори за работа и от разстояние няма данни за това, колко от тях работят по този начин. Няма и регистър на пациентите с МС. Работодателите у нас не наемат хора с множествена склероза или друго увреждане независимо, че държавата е създала облекчения за бизнеса.
Добрата новина е, уверението от НЗОК, че в най-скоро време напр. от догодина целият комплект документи ще се подготвя и изпраща от лекарите-специалисти по електронен път, което ще е голямо облекчение за пациентите с МС, които само ще отиват в НЗОК/РЗОК, за да получат протоколите си.
Ние смятаме, че само и единствено хора с медицинско образования трябва и могат да се произнасят за хората с увреждания. Те са тези, които трябва и могат да определят вид, степен на увреда и противопоказни условия на труд. Считаме, че е изключително важно да се направи, както електронната здравна карта, така и единната електронна система за нуждите на ТЕЛК. През 2012 г. тя беше почти завършена, но от тогава до сега никой не знае какво се случи с нея и защо тя не заработи. Предлагаме за пациентите с МС процентът на намалена трудоспособност да е най-малко 70 и решението на ТЕЛК да е пожизнено. Предлагаме още към тези комисии да бъдат назначени и кариерни консултанти.
У нас по екстраполирани данни се предполага, че хората с МС са между 5 и 7 хил. души, от които 2300 се лекуват по здравна каса 100% безплатно. 

Снимка: НПО

Няма коментари:

Публикуване на коментар