Translate

понеделник, 23 май 2016 г.

Проф. Кипрос Николаидес: „Направете така, че феталната морфология в България да бъде задължителна по стандарт“



В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ бяха извършени две уникални вътреутробни операции
по фетална хирургия, на които оператор беше пионерът на феталната медицина в световен мащаб проф. Кипрос Николаидес в екип с д-р Петя Чавеева и проф. Атанас Щереев.
Двете операции бяха предавани на живо чрез телевръзка в заседателната зала на болницата. Проф. Николаидес беше така любезен да разяснява подробно цялата процедура както по време на операциите, така и преди и след тях, на десетките студенти по медицина, акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина и журналисти.
Манипулациите стартираха с поставяне на спинална анестезия на бременните жени, като по този начин те бяха  в съзнание по време на процедурата и можеха да следят нейния ход. В последствие медиците пристъпиха към обръщане на плода или т.нар. външно верзио с цел неговото предлежание да бъде седалищно. Под ултразвуков контрол лекарите установиха позицията на главата и позицията на плацентата, за да се избере оптималното място на проникване. Следващата стъпка по време на операцията  беше поставяне на анестезия на самото бебе, за да може по време на интервенцията то да бъде в пълен покой. Въпреки поставената упойка по време на първата операция плодът не остана в състояние на  пълен покой, но въпреки тази трудност, интервенцията беше напълно успешна и показа  изключително високия професионализъм и подготовка на лекарите.
След като ултразвуковите индикатори показаха спиране на феталното движение, специалистите по фетална медицина пристъпиха към самата операция. При нея с миниинвазивен 3,3 милиметров фетоскоп, в  който предварително има въведен катетър с флексибилен балон, проф. Николаидес и д-р Чавеева проникнаха през устата на бебето и достигнаха до горната част на трахеята под гласните връзки. Там те раздуха и освободиха балона. Целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притиска белите дробове. Така те могат да продължат своето развитие в следващите седмици от бременността. Първата подобна операция в България беше извършена в края на 2014 г. от екип д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия.  „Успешното извършване на уникални вътреутробни операции за спасяване на бебета още в майчината утроба, диагностицирани с различни усложнения,  нарежда България сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб“, коментира проф. Николаидес пред медиите. Бащата на  феталната медицина подчерта още, че  е разочарован да разбере, че в страната ни все още специализираните изследвания при специалист по фетална морфология не са включени като облигационни в националния стандарт за проследяване на бременността. Според именития специалист всяка българка заслужава проследяване на бременност по световен стандарт и апелира да се направят необходимите нормативни промени това да се случи. Проф. Николаидес коментира още, че е радостен да отбележи, че в страната има изключително подготвени специалисти по фетална медицина като д-р Петя Чавеева и това е една от важните стъпки за развитието на феталната наука в страната. Друга полза за бременните е добрата колаборация между световни центрове като Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон и Сектора по фетална медицина в Медицински компелкс „Д-р Щерев“, което е само в полза за пациентите. На тръгване проф. Николаидес обеща да продължи доброто сътрудничество с колегите си в България и да помага за изключителната подготовка на още повече специалисти по фетална морфология.
------
Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Школата на проф. Кипрос Николаидес е подготвила и сертифицирала специалисти по фетална медицина, работещи във водещи лечебни заведения в Европа, САЩ и Азия. Сред неговите ученици са водещи специалисти по фетална медицина в България като д-р Петя Чавеева, извършила първите вътреутробни операции в България, както и д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова, основателите на българската Асоциация по майчино-фетална медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар