неделя, 15 май 2016 г.

Излагането на слънце състарява кожатаУ нас за единадесета поредна година се проведе национална кампания за превенция на рака на кожата "Евромеланома".
Тя се организира от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. В рамките на кампанията ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки. Целта на инициативата е скрининг, ранна профилактика, диагностициране и ранно лечение на рак на кожата и най-опасният тумор в човешката патология - злокачественият меланом, съобщи доц. Гриша Матеев, председател на дружеството на дерматолозите в България.
В резултат на проведените до момента вече 10 кампании специалистите отчитат по-висока информираност на населението и намаляване на случаите на напреднали стадии при меланома.
В рамките на миналогодишната кампания ,,Евромеланома" от 192 дерматолози про боно са прегледани 1231 души. При 14 от тях е налице съмнение за злокачествен меланом, при 59 - за базоцелуларен карцином,а при 8 за спиноцелуларен карцином. След биопсия те са насочени към специализираните лечебни звена. Стотици пък са случаите на доброкачествени тумори.
В тазгодишното издание на инициативата на 13-и май се включиха 200 дерматолози от страната.
По идея на доц. Румяна Янкова от Пловдивската дерматологична клиника от 2012 година у нас се провежда и кампания ,,Детска Евромеланома", която обхваща децата в предучилищна и училищна възраст.
 На 2 юни дерматолози от университетските клиники в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора за пореден път ще се включат с безплатни профилактични кожни прегледи за деца.
Според специалистите модата на тъмния тен е отминала безвъзвратно.
Култът към красотата трябва да изключи слънцето като фактор, защото нищо не я състарява повече, отколкото излагането на слънце.
Те са категорични, че слънцезащитните продукти - кремове, лосиони и млека за лице и тяло задължително трябва да се купуват само от аптека. Освен това е безсмислено и неефективно възрастните хора да ползват продукти за деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар