Translate

сряда, 11 май 2016 г.

България разполага с най-новите и съвременни препарати в областта на алергологията



Доц. Мария Стаевска, началник на Отделението по имунопатология на Клиниката по алергология към УМБАЛ “Александровска“: По отношение на диагностицирането и лечението на алергии България е сред водещите страни в Европа 


До 2025 година всеки втори жител на Европейския съюз ще е засегнат от алергично заболяване
Почти 50% от пациентите никога не получават правилна диагноза и лечение

Симптомите при алергичните заболявания са с различна тежест и проява. Те могат да варират от леко парене на очите, ринит, екзема до астматични пристъпи, повръщане, диария и в тежки случаи до алергичен шок.
Статистиката на СЗО показва, че около 150 милиона души в Европа страдат от някакво хронично алергично заболяване, което я прави най-честата хронична болест в Европа. Алармиращо и стряскащо е, че половината от тях са недиагностицирани или погрешно диагностицирани и никога не получават правилна диагноза и лечение. А около 20% от алергичните пациенти имат тежка форма на алергия.
В ЕС 17 млн. души страдат от хранителна алергия, като 8% от тях са изложени на риск от тежка алергична реакция, която може да бъде фатална.
Около 25% от хората с алергии имат алергичен ринит или известната сенна хрема, която се проявява като възпаление на носната кухина и лигавицата на носа в резултат на свръхчувствителна реакция на имунната система към външни фактори и вещества. Близо 100 млн. европейски граждани страдат от алергичен ринит, като над 40% от тях развиват и астма.
Статистиката показва, че ако през 1900 г. честотата на алергичния ринит е била 0.1 %, то сега тя е 25 % т.е. увеличението е 250 пъти. Или казано по друг начин - от алергичен ринит са засегнати 500 милиона души в света.
Втората най-често срещана хронична болест, след ринита е астмата, която е свързана с раздразнение на дихателните пътища. В света 350 милиона души са с това заболяване, а в ЕС те са 70 милиона. Астмата се явява най-тежката хронична болест при децата и е най-честата причина за посещение в Спешен център или хоспитализация при тях. В 90 % хората с астма имат алергия като допринасяща причина.
Изчислено е, че само астмата и алергичния ринит в Европа водят до повече от 100 млн. загубени работни и учебни дни ежегодно. 55-151 милиарда евро пък са годишно непреките разходи вследствие нелекуваните алергични заболявания. А 142 милиарда евро могат да бъдат спестени всяка година с правилна диагноза и лечение на алергичните болести, които влияят много по-сериозно на качеството на живот от захарния диабет и сърдечно съдовите заболявания. Ако разпространението на алергичните заболявания не бъде овладяно, растящото финансово бреме може да се окаже пагубно за националните системи за здравеопазване в Европа и обществото като цяло.
Най-честите причинители на алергиите са домашният прах, бактериите, някои храни като соя, ядки, пшеница, фъстъци, морски дарове, риба, мляко и яйца, лекарства, както и въздушните замърсители. Превенцията е запазването на биоразнообразието в природата. Но, ако вече алергията е развита – на лице имунотерапията при алергичния ринит е единствената интервенция, която с доказана ефикасност предотвратява появата и развитието на нови алергии и развитието на бронхиална астма.
При имунотерапията успеваемостта е изключително добра – 70%, а при алергии към пчели е над 90 на сто. Но от изключителна важност е и си остава контролът, тъй като хроничните болести (алергичен ринит, астма, уртикария) изискват хронично лечение - продължително и без прекъсване.
Благодарение на съвременните терапии и контролът многократно се намалява смъртността и се възстановява качеството на живота. Защото добре контролираната астма предотвратява вероятността от смъртен изход. Да не забравяме, че 250 000 са смъртните случаи от астма годишно в световен мащаб.
Диагностицирането и лечението на алергии у нас е на много добро ниво и нарежда страната ни сред водещите държави в Европа. Ние разполагаме с най-новите и съвременни препарати в областта на алергологията.
С други думи у нас пациентите с алергични проблеми може да получат качествена диагностика, лечение и контрол.
-------
Информационната кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!” се реализира от Българското дружество по алергология (БДА), съвместно с Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) и със съдействието на Комисията по здравеопазването към 43-то Народно събрание, Университетска болница „Александровска” - София, Медицински университет - София и Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI). Основната и цел е постигане на ранна превенция, диагностика и контрол на алергичните заболявания.
Кампанията ще се проведе в периода май-декември т. г. в 9 български града – София, Стара Загора, Берковица, Бургас, Перник, Русе, Хасково, Пловдив и Петрич. За първи път ще бъдат проведени безплатни тестове за хранителни и респираторни алергии и спирометрии от лекари – алерголози, съобщи Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ.
-------
  • В най-ранна детска възраст по-разпространени са хранителните алергии, особено към яйца и мляко, а след тригодишна възраст преобладават инхалаторните алергии, предизвикани от тревни и дървесни полени, птичи пух, домашен прах и други;
  • Хората, които страдат от алергия имат повишени нива на имуноглобулин Е в кръвта. Кръвният тест за измерване на неговото количество и правилната диагноза ще дадат отговор на въпроса дали се касае за алергия или друго заболяване, като по този начин ще се избегне възможността да ненужно, а оттам и неефикасно лечение.
  • Имуноглобулин Е е белтък произвеждан от човешкия организъм, който играе една от главните роли при алергичните реакции. Когато пациентът е алергичен към определено вещество, което по принцип е безвредно за организма, например домашен прах, имунната му система погрешно го тълкува, като вредно и реагира срещу него. Тази реакция се изразява в образуване на имуноглобулин Е;
  • С възрастта понякога алергичните оплаквания изчезват, а друг път прерастват в по-сериозни;
  • По-малко от 2% от населението страда от хранителна алергия, а в същото време около 45% от хората са засегнати от различни форми на хранителна непоносимост. Въпреки че симптомите им често се препокриват, двете състояния не трябва да бъдат бъркани, защото това може да попречи на правилното лечение;
  • При двама родители, имащи алергии, предразположеността на детето да развие алергия е 50 на сто, а при един родител с алергия - 20 на сто;
  • При имунотерапията - орално или инжекционно в организма по определена схема се вкарват алергени. Подкожната имунотерапия има близо 10-годишно въздействие върху организма и обикновено не се налага тя да се повтори, докато пероралната терапия се извършва всяка година.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар