Translate

петък, 27 май 2016 г.

31 май - Световния ден без тютюнопушене



Коалицията за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива „България без дим” ще отбележат 31 май - Световния ден без тютюнопушене на Световната здравна
организация два дни по-рано, на 29 май, неделя, със събитие в градинката пред Народния театър. Тази година темата, определена от СЗО, е „Подгответе се за опростената опаковка”.
Почти двуметров макет ще показва днешния вид на цигарената опаковка, която ще се покрие с комбинирани здравни предупреждения, съгласно приетия и влязъл в сила Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. С активното участието на гражданите макетът ще бъде превърнат в опаковката на бъдещето - „опростена стандартна опаковка”.
По време на събитието д-р Гергана Гешанова, д-р Маша Гавраилова и други лекари, студенти медици и много доброволци ще извършват безплатно измерване на основни дихателни параметри – белодробен обем и еластичност, насищане на кръвта с кислород. Ще бъдат раздавани информационни материали, подаръци и ще се предлагат съвети за отказване от пушене. Присъстващите ще могат да изразят подкрепата си за забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия чрез подписка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар