Translate

понеделник, 23 май 2016 г.

115 души бяха изследвани по време на Булмедика/Булдентал 2016



Ехографският скрининг на Национална пациентска организация и Сдружение „ВИОМ“ откри почти всички прегледани отклонения на щитовидната жлеза

От 30 ехографски скринирани  посетители, в последния ден от медицинското изложение Булмедика/Булдентал 2016, едва при петима не бяха открити отклонения. Противно на
популярното схващане, че мъжете не страдат от заболявания на щитовидната жлеза, само един от шестимата прегледани се оказа в норма.
Посетителите на щанда на НПО освен, че бяха консултирани от специалист ендокринолог, но и участваха в анкета за самооценка на познанията и риска от заболявания на щитовидната жлеза.
Над 30 души преминаха и през оценка на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и възникването на предсърдно мъждене. Според резултатите само при един от прегледаните е установен по-сериозен риск. Той е насочен за по-задълбочени изследвания към личния лекар и кардиолог. 
Интерес предизвикаха и изследванията за хепатит В и С, които НПО и представители на НСБХ „Хепасист” проведоха в първия ден на здравното изложение – 17 май. Резултатите отчетоха само една положителна проба за хепатит В от 55 изследвани. Случаят  обаче не е новоткрит – пациентът е носител на вируса от дълги години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар