Translate

неделя, 15 май 2016 г.

Над 100 000 души на петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България




 Събитието се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец и привлече с колоритна програма и много атракции хора от цялата страна. Метеорологичните условия и
дъждовете не стреснаха дошлите да видят изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, месни и млечни овчи и кози продукти, както и фермерските състезания през трите дни на Събора.
Над 55 занаятчии, 17 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 10 производители на местни и млечни овчи и кози продукти се представиха на Събора.
Симеон Караколев, председател на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и организатор на Събора сподели при откриването:
-Нашата цел е да представим по достоен начин сектора овцевъдство, да мотивираме фермерите, да насърчим търсенето на качествени български храни и не на последно място, да съхраним и предадем на идващите поколения нашата етнокултура, съхранила ни като нация. За нас, здравето на животните, бъдещето на фермерите и целия бранш са по-важни  и затова  за безопасността и сигурността на фермерите ще бъдат спазвани  всички мерки на Агенцията по безопасност на храните. Убедени сме, че въпреки сложния момент Националният събор на овцевъдите ще представи атрактивно сектора, ще мотивира фермерите и техните семейства и ще се превърне в истински самобитен празник на народната ни култура и българщината.
Първият ден започна с калоферски гайдари, разлошки зурни и емблематичната народна песен „Излел е Дельо хайдутин“. Всички посетители аплодираха 7-годишната Мария Бечева от Чепеларе, която по неповторим начин изпълни излетялата в космоса родопска песен. Чевермета и пататници по родопски, специален Гергьовски курбан, приготвен на място от Ути Бъчваров, ястия по стари рецепти и автентична кухня от региона и съседна Румъния изкушаваха посетителите в кулинарните зони. Сред най-посещаваните места бяха зоните за директни продажби, в които родни производители предлагаха овчи и кози млечни продукти. Развитието на овцевъдството у нас през вековете беше представено в мобилни музейни експозиции. Голям интерес предизвика пътуващото читалище „Бащино огнище“, което в своята експозиция на колела представя българската войнска чест. Стотици деца се забавляваха в детската творителница, а сред тях бяха деца от Училището по занаяти и изкуства „Димитър Екимов“ в с. Русаля и от Дома за деца лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов“, Силистра.
В последния ден на Събора овациите на публиката събраха участниците в народните борби. На официална церемония в неделя бяха връчени и наградите от Фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който се включиха над 2000 изпълнители. Журито единодушно присъди Голямата награда за изпълнение на едноименната песен на 15-годишната Петя Станева от школата по народно пеене при Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Варна.
В рамките на Събора се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар