Translate

понеделник, 23 май 2016 г.

Изгаряме калориите от една бира само с 10 минути тичане или 30 минути разходка



B чаша бира има повече витамини B комплекс, отколкото в много плодове и зеленчуци

В една светла бира от 330 мл. има около 148 калории, значително по-малко от тези в един малък сандвич от 100 грама (250 kcal), 100 гр. порция пържени картофи (335 kcal) или 100 гр. колбас (340 kcal).
Средната енергийна стойност на светлото пиво е около 43 - 45 kcal на 100 гр (мл). С най-малко калории на 100 милилитра е безалкохолното пиво - 25 kcal, а с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво.
С други думи съдържанието на калориите в пивото е едно от най-ниските в сравнение с редица храни и напитки, подчерта Ипократис Пападимитракос, който представи тези и други любопитни факти от света на бирата, по време на пролетно парти, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).
От думите му стана ясно, че в сравнение с други напитки, енергийната стойност на 100 мл. бира е по-ниска дори от любимия на всички ни портокалов сок, който има в състава си 47 kcal на 100 мл. Ликьорите и енергийните напитки също показват по-високи стойности – съответно 320 kcal и 64 kcal на 100 мл.
Популярният диетолог призова хората да не приемат сериозно мита за „бирения корем“, тъй като натрупването на килограми се дължи основно на калоричната храна (мезето към пивото) и липсата на движение. Той успокои любителите на пивото, че при умерена консумация всяка чаша бира може лесно и бързо да бъде „стопена“ с лека физическа активност. Така например - калориите от едно стандартно питие бира от 330 мл.  могат да се изгорят само за 10 мин. тичане или 33 мин. ходене. А едва 12 мин. са необходими, за да се изгорят приетите калории, ако се кара колело, но ако човек е пил дори една малка бира, то по-добре е той да бъде отговорен и да отложи придвижването с велосипед, коментира специалистът-диетолог.
За сравнение – 177 мл. алкохолен коктейл (напр. пина колада) съдържа 644 kcal, които могат да се изразходят с 37 мин. тичане и близо час каране на колело.
Умерената консумация на пиво се препоръчва след активни спортни дейности, тъй като успешно хидратира организма. Комбинацията от вода, витамини и соли в бирата способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс в човешкото тяло. Ниското съдържание на калории в бирата се дължи на минималните количества белтъци и мазнини в състава му. Комплексните въглехидрати имат около 50% енергиен дял в пивото и подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Тяхното съдържание варира между 4,85 - 7,40 гр. на 100 гр. пиво.
Благоприятните ефекти от бирата при умерена консумация не се изчерпват до темата за енергийната й стойност. Известно е, че нискоалкохолните естествени напитки като пивото имат в състава си голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци като ябълки, лимони, моркови, диня, пъпеш. При умерена консумация, с 500 мл. бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% - за витамин В3.
-Ако съпоставим и сравним съдържанието на опаковка мултивитамини от аптеката с това на бирата, ви уверявам, че ще се объркате дали говорим за бира или за витамини, каза Пападимитракос.
Изнесените от него данни за пореден път разбиват градските легенди и митове и доказват, че поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, бирата не води до трупане на излишни килограми, но само при умерена консумация. Ето защо не е нужно човек да се лишава от удоволствието на чаша бира, ако иска да води балансиран начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар