Translate

понеделник, 4 април 2016 г.

Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев: Продължаваме да настояваме да се работи по стария НРД и старото законодателство



 Категорични сме, че трябва да бъде отменено решението на НС на НЗОК за въвеждането на
служебен НРД, който ще обжалваме. След обнародване на Националната здравна карта и тя също ще бъде обжалвана. Продължаваме да настояваме да се работи по стария НРД и старото законодателство. Единственото, което трябва да се договори, съобразено с бюджета на НЗОК, са цените и обемите на медицинските дейности.
Други преговори може да има по НРД 2017 от 01. 04. 2017, съобщи д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и директор на МБАЛ „Света Богородица”, по време на семинар.
В него участие взеха д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването, д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда Болница София“, д-р Методи Янков, управител на МБАЛ „Сердика”, д-р Динко Младенов, управител на Медицински център „Медикус Алфа”, д-р Цветан Диманов, директор на Медицински комплекс „Полимед”,  д-р Михаил Зортев, прокурист на МБАЛ „Света София” и Красимир Грудев, от МБАЛ „Тримонциум”.
По думите на д-р Болтаджиев, нормативният хаос е пълен. Болничната система не действа. Начинът  за отчитане на извършената лечебна дейност все още също не е ясен, а за плащане на над лимитната дейност вече никой не говори.
Той припомни, че Мая Манолова, национален омбудсман призова ултимативно здравният министър д-р Петър Москов да влезе в диалог с лекарите, но ако това не се случи исканията им да бъдат отправени към премиера Бойко Борисов.
-Аз и мои колеги (лечебни заведения в Плевен) сме подложени на натиск от всякакъв характер. Това лъха на тоталитаризъм, подчерта той и предположи, че това се дължи на протестите.
Д-р Болтаджиев разкри, че с писмо здравният министър е бил уведомен от СМП - София за отказана болнична хоспитализация на двама пациенти в неговата болница. В резултат на което зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, с незабавна заповед до РЗИ, е разпоредил проверка.
-Тази администрация с официални писма направи така, че след два часа мина проверката. Те смятаха, че през празниците не сме работили, което не беше така. Имаше пълна проверка и от Агенция "Медицински одит", която беше обективна. По мое настояване бе направена проверка в спешна помощ – оказа се, че такива пациенти не само не са ни карани, но няма и никакви документи за тях. Болницата ни не е включена в заповедта на министъра по стандарта за районирането на спешната медицинска помощ и тя не трябва да кара хора при нас. Сезирал съм съда, за злоупотреба със служебно положение, заради множеството проверки, инсценировки и документи с невярно съдържание, каза той.
Стана ясно, че от НСЧБ ще сезират и Европейския съд за нарушенията, от страна на държавата - не плащането на пълните здравни вноски за лицата, които тя осигурява. Това води до неравнопоставеност между хората, неоснователно създаване на привилегии, при положение, че еднакво се ползват здравни услуги от всички и до годишни загуби от 1 млрд. лв. приходи в здравеопазването, обясни д-р Болтаджиев.
Представителите на МБАЛ "Св. Ив. Рилски" в Пловдив и МБАЛ "Люлин" в София бяха категорични, че нормативния хаос води до забавяне в хоспитализациите, до опасност от допускане на грешки, при приема на пациенти и в отчетите им към НЗОК. Те настояха, както да остане в сила НРД 2015, така и да започнат незабавно преговори с правителството, за промени в нормативната уредба и отпадане на някои нормативни документи. А опитите сроковете за заплащане на извършената дейност от НЗОК да бъдат разтеглени във времето определиха като натиск.
Според управителя на СБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен”, д-р Йордан Георгиев, необходим е ясен срок за акредитация по третия модул за обучение на лекарите - специализанти. Той бе подкрепен от присъстващите лекари в залата, че не могат да бъдат задържан младите лекари в България, ако професионалното им развитие се стопира от нормативни неуредици.
-Хаосът бе предизвестен. Много дълго настоявахме за диалог, но такъв просто няма. Има увеличаване, сменяне на документацията, драстично намаляване, променяне сроковете, през час, за предоставянето й на административните органи, което поставя в риск пациентите и качественото им обслужване. Всичко рефлектира върху тях – те попадат в силно стресова среда, забавен прием и лечебен процес, а това води и до финансови загуби за болниците, сподели директорът на МБАЛ „Токуда“ д-р Явор Дренски.
На семинара, организиран от Националното сдружение на частните болници стана ясно също така, че лекарите от страната ще излязат на национален протест пред МС на 06. 04 т. г., защото ограничението е увеличение, регламентът е сила, администрирането е свобода, а демагогските заблуди са достигнали такива нива, че всички лекари са тотално объркани...
Стана ясно още, че двама служители на ДАНС са се срещнали с представители на УК на БЛС и са ги разпитвали за предстоящия им протест.

Снимка: pharmacy-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар