Translate

сряда, 6 април 2016 г.

Съдови хирурзи демонстрираха с видеомост „безкръвна“ аблация на разширена вена с лазер


Над 50 ОПЛ от Стара Загора и региона участваха в работна среща, посветена на
съвременната диагностика и лечение на хроничната венозна болест, организирана от отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия“ с ръководител доц.д-р Димитър Петков, който извърши безкръвната операция в екип с д-р Светослав Бисеров и съдовия диагностик д-р Здравка Атанасова.
Операцията, с продължителност само 13 минути, бе наблюдавана „на живо“ в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“, чрез видеомост от операционния блок на болницата. По време на нея доц. Петков обяснява онлайн какво се случва на операционната маса. Пациент е 43-годишна жена от Стара Загора, страдаща от няколко години от хронична венозна болест. В разширената вена на дясното бедро на пациента бе въведено специално радиерно влакно, свързано с лазерна апаратура от последното поколение, поддържаща дължина на вълната от 1550 нанометра. Радиерното влакно излъчва лъчението в радиус от 360 градуса, при което разширената вена облитерира („залепва“) и се прекъсва патологичния кръвен поток в нея. По-късно оперираната вена постепенно изчезва.
След оперативната интервенция пациентката  влиза в зала „Тервел“ и заедно с екипа на доц.Петков е аплодирана от наблюдавалите операцията лекари. Тя споделя, че не чувства никаква болка или неразположение в операриният си крак, въпреки че от операцията и са изминали не повече от двадесетина минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар