Translate

четвъртък, 7 април 2016 г.

Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: Мит е, че НЗОК харчи най-много пари за болните от диабет



7 април – Ден на здравето под мотото „Да победим диабета

-Идеята да бъде въведено доплащане за тест лентите, за проследяване нивата на кръвната
захар, е повече от абсурдна, защото те и сега са недостатъчни. България е единствената страна, в която хората с диабет тип 2 не получават нито тест ленти, нито глюкомери, съобщи Котова, на кръгла маса по проблемите на диабета.
Участниците в нея бяха единодушни, че желанието на НЗОК да спести фин. средства от тест ленти отваря широко врати към нови, много по-големи разходи, само след няколко години, с появата на усложнената на дабета.
Те бяха единодушни, че само добрият контрол на заболяването пести средства и този факт най-накрая  трябва да бъде добре разбран и осмислен, както от НЗОК, така и от всички властимащи.
Според Котова има много възможности да бъдат постигнати промени напр. да се приложи опитът на Австрия, където над базисния пакет тест ленти лекуващия лекар има право правото да изписва допълнителен брой по преценка, съобразно индивидуалното състояние на пациента.
Според статистиката у нас възрастните диабетици са близо 461 000, но едва
73 000 от тях получават тест ленти и глюкомери.
В тази връзка предложението на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет е - броят на лентите за диабетно болни над 18-години на перорално лечение да бъде увеличен от 150 на 250, за диабетно болни на инсулин да бъде увеличен от 300 на 500 и увеличението за деца да бъде от 1100 на 1400 тест ленти.
В заключение Котова каза, че трябва да отпадне и фиксираната дата на протоколите за отпускане на инсулин, защото при някои болни той остава, което е чисто разхищение. И, че диабетно болните трябва да имат право на избор на лекуващ ендокринолог, тъй като сега детските ендокринолози нямат право да проследяват болни над 18-годишна възраст, а общите ендокринолози пък имат право да лекуват деца. За отстраняване на това несъответствие от тяхната асоциация и Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” са инициирали петиция, която предстои да бъде внесен в институциите, имащи отношение към здравеопазването в страната.
------
СЗО алармира, че диабетът вече засяга 1 на всеки 11 души т. е. случаите на диабет са нараснали 4 пъти през последните 30 години и от 108 мил., през 1980 г., достигат вече до 422 мил. души през 2014 г.
Докладът на СЗО обединява данните за диабет тип 1 и 2, но ръстът на случаите е основно при тип 2, който се свързва с лошия начин на живот и хранене.
Захарният диабет е причина за летален изход при 3.7 милиона души през 2012 г (1.5 мил.души умират от диабет и 2.2 мил. от усложнения свързани с високата кръвна захар). 43% от починалите са били на възраст под 70 години.
От СЗО предупреждават, че ако не бъдат взети драстични мерки цифрата ще продължи да расте, защото заболяването се свързва с промените в световен мащаб - начин на хранене, движение и живот на хората.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар