Translate

четвъртък, 14 април 2016 г.

Стартира кампания за набиране на средства за образование на открито - „Покажи ми дивото“



Нашите деца имат нужда от игри и образователни занимания на открито. Това са заключенията
на не малко сходни световни проучвания през последните години.
Така например повече от 50% от децата в Англия в днешно време играят навън по-рядко от веднъж седмично. 28% от тях не са били на разходка в природата през изминалата година, 21% никога не са били във ферма и 20% никога не са се качвали на дърво. Това показват резултатите от проучване специално проведено за телевизионен канал на острова. Дори и тези цифри да са по-ниски за България, малкото време прекарано на открито е световен проблем.
Огромни са безспорно ползите, когато децата прекарват времето си на
открито - по-добро развитие на мозъка, на костната система и мускулатурата,по-добро социално и познавателно развитие, емоционално благополучие и по-малко заболявания.
От образователен център за едри хищници в с. Влахи имат решение на този проблем за децата, които живеят или посещават България. Те предлагат връзка с дивата природа и фермерския живот чрез взаимодействие с диви животни като мечки, вълци и домашни такива като коне, овце, кози и кучета.
Те стартират кампанията „Покажи ми дивото“, която има за цел да събере средства за следните подобрения:
-Допълнителна ограда за вълците;
-Игри за мечките;
-Бърлога за мечока Медо;
-Независимо оградено място за живеене за мечката Буятова ограждение ни е необходимо, за да можем спокойно да чистим, подобряваме и разширяваме мястото й;
-Укритие за фотография.
-Храна за животните.
Цялата сума, която набират в момента е в размер на 12 000 лв. С помощта на тези средства ще може да се направи центъра във Влахи още по-вълнуващо „място за срещи с дивото“ и ще се подобри средата за живот на техните обитатели.
Как може да дарите може да научите на сайта на сдружението: www.balkani.org
-------
Центърът се намира в с. Влахи, само на 10 км от гр. Кресна и главен път Е79. Там можете да се срещнете с двата вълка – Байто и Въчка и двете мечки – Буя и Медо.
Буя е на 12 години и нейната история е тъжна. Тя е родена сред дивата природа на Родопите. Като много малко мече тя е загубила майка си, която е била убита от бракониери. През следващите 10 години тя е била прибрана и гледана в бетонна клетка, защото е нямала шанс да оцелее сама в природата.

Снимка: Буя

Няма коментари:

Публикуване на коментар