Translate

четвъртък, 14 април 2016 г.

МЗ ще търси юридическа възможност болниците да не са търговски дружества



съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков на форум посветен на „Здравната реформа - проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи".
От КНСБ настояват за ясни правила за формиране на заплащането в сферата на здравеопазването, както и таван на възнагражденията на медицинските изпълнители.
Според представители на синдиката не може заплатата на едни места да е в размер на 30 – 50 хил. лева, а на други да е 800 – 1000 лева.
Д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на НС на НЗОК, подчерта, че промяната ще затегне контролът, ще бъде по-ефективен и няма да се разпиляват средства.
По думите му в момента в здравеопазването лобито на търговците е много голямо.
От КНСБ настояват още и за отделен закон, който да регулира дейността на лечебните заведения по модел на Франция и Германия, както и да се обсъди дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение.
Според д-р Кокалов болниците могат да формират печалбата си „от частна дейност, от договори, с частни дружества, от застрахователни и кешови плащания“, без да използват публичния ресурс от здравни осигуровки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар