Translate

понеделник, 4 април 2016 г.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на пациентите: ВАС определи методиката за изработване на областна здравна карта като вътрешнослужебен и подготвителен, а не нормативен акт



ВАС е институцията, която осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване.
По думите на председателя на Центъра за защита на правата на пациентите, проблемите са смазващи, тъй като чрез съда явно нищо не може да се промени, след като по един и същи казус, един и същи състав почти излиза с две диаметрално противоположни решения, в рамките на няколко месеца (декември 2015 решението е, че методиката е нелегитимна и здравната карта също, а март 2016 - методиката е законна). Така делото е прекратено, а Националната здравна карта остава в сила. Определението на съда обаче може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.
Според д-р Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на пациентите, здравната ни система има изключително тежки дефекти вкл. и дефицит на представителството. А предизвестения хаос, особено през последните месеци, само задълбочава пороците и.
-Изцяло е сгрешен моделът на формиране цените на медицинските услуги и дейности, които са нагласени емпирично. В НЗОК никога не е работил актюер и никога не е правен актюерски разчет, продължи той. НЗОК не представлява и не защитава интересите на осигурените, а е зависима от политическата партия, която е на власт. Изкривено е представителството на БЛС и нелегитимно е договарянето. Изкривен е и контролът в системата и има имитация на участие на потребителите в него, подчерта той и продължи, че проблемът със солидарността на системата е огромен, тъй като държавата осигурява близо 4 млн. души на хартия, но с половин здравна вноска – 4%.
По думите му медицинското ни образование е дефектно. Квалификацията на лекарите се изчерпва с получаване на диплома, подписана от ректора. А в развитите страни има поне пет степени на кариерно развитие, докато у нас и те са две – лекар със и без специалност. Съобщи, че регионалната диспропорция се задълбочава – предлагане и достъп до медицинска помощ в различните региони на страната. На лице е и сериозна дезинтеграция между отделните звена в системата, между които връзка няма. Нещо повече често дори между клиниките и отделенията в една болница няма достатъчно взаимодействие и комуникация. В резултат на което има единствено препращане и връщане на пациенти, които по никакъв  начин не могат да влияят върху здравата система.
Д-р Кацаров заяви, че не е оптимист, че ще се промени нещо не само в здравната система, но и в която и да е друга система у нас, тъй като имаме тежки, базисни проблеми и тежък дефицит на правосъдие.
В заключение каза, че не сме правова, не сме демократична държава. У нас не са овластени най-добрите, които могат да извършат позитивна промяна, а са овластени некадърници. Освен това не разполагаме и с ефективен механизъм за търсене на отговорност и не се знае колко време това ще продължи. 

Снимка: viaranews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар