понеделник, 11 април 2016 г.

Песента „Протегни ръка“ и видеоклипът към нея са посветени на битката с болестта на 65 рози - муковисцидозата Муковисцидозата - болест на 65 рози

Проектът е реализиран с безвъзмездната подкрепа на Светлин Къслев (музика), Весела Бонева
и трио „Хипнотик“. Видеото е със специалното участие на прима балерината на Националната опера и балет – Марта Петкова. Участват и децата от вокална детска формация „Мики Маус“. В главната роля е петгодишната Рая – болна от муковисцидоза.
Кампанията, която стартира с песента и късометражния филм има за цел:
- да информира обществеността за проблемите на пациентите с муковисцидоза;
- да подкрепи кампанията за създаване на медицински центрове по муковисцидоза.
През деня на 17 април 2016г., пред НДК доброволци ще раздават рози на минувачите, тъй като Муковисцидозата е известна и като болестта на 65 рози.
------

Муковисцидозата е генетично, прогресивно заболяване, което се диагностицира в ранна детска възраст и засяга предимно белите дробове и стомашно-чревната система. Всеки 33 българин е носител на гена, причиняващ муковисцидоза! Заболяването изисква строг режим на ежедневна поддържаща терапия, която може да подсигури средно до 50 години преживяемост при добри грижи и достъп добро здравеопазване.
Днес в България средната продължителност на живот на децата с това заболяване е 13 години.
Според съществуващата в момента статистика болните от муковисцидоза у нас е около 250 души, като реалният им брой очертава да е два пъти по-голям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар