Translate

сряда, 6 април 2016 г.

Колекция пролет/лято 2016 на Just Cavalli - изкуство и екзотика



Тя е създадена на основата на символичния свят на японските приказки, като едно пътешествие, което изследва териториите на традиционния японски иконопис и модернизма. Колекцията трансформира художествената памет на Далечния изток чрез модерен, универсален стил на дизайн и разказва модерна приказка, в която шепотът на великолепното минало среща свежата чувственост на стрийт облеклото. Изкуство и екзотика се преплитат в колекция пролет/лято 2016 на Just Cavalli, където звездата на шоуто е морето.
В дамската колекция се съчетават елементи от икебана и стила „ар нуво”. Наред с естествените леопардови принтове, има и такива, които са вдъхновени от класическите модели кимоно. Геометричността в стила „ар нуво” е предадена чрез серия снимки на класически хризантеми върху поли и ризи в креп жоржет и копринен шифон. В колекцията са налице също многоцветни райета, съчетани с черно, както и емблематичните за бранда анималистични принтове върху жакард. В комбинацията от материи присъстват памучен муселин и памучни плетива, допълвани също от деним с кожена текстура, шипове и леопардови шарки. Интересни акценти са екзотичните дантелени ресни, а при многоцветните якета – асиметричните ресни в деним или кожа.
Върху принтовете са изобразени екзотични коралови рифове, диви и отдалечени морета, формите и цветовете на стилизирани тропически риби, психеделични корали и пиратски рисунки. Графиките изобразяват раковини и риба скорпион върху поли и шорти с висока талия. Приказни сирени и русалки  красят вечерните облекла. Флорални мотиви се редуват с модели, които възпроизвеждат люспите на японски шаран върху вечерни рокли в цветни варианти, щамповани със златна нишка или върху тюл металик. Сред предложенията е мини-рокля, изработена с модерни композиции от бродирани цветя с рентгенов ефект. Корони, еднорози и динозаври доминират при роклите, а модерни хералдически татуировки рисуват върху плат гербовете на древни благороднически родове. Кралски емблеми, лъскави щампи и бродерии дефинират новия естетически баланс между красота и индивидуалност в колекцията.
Ризи и кафтани без ръкави се редуват с монохромни и брокатени мини-рокли в нюанси на зелено, лилаво, светло синьо и прасковено. Рокли, плисиран трикотаж, широки панталони с висока талия и геометрични жакарди създават визуален ефект на вълни. Якетата и полите имат щампи в стил „Бидермайер” върху плътен износен деним. Лек тюл и деликатна дантела са използвани при шортите и мини топовете. Памучните ризи и мини роклите са вдъхновени от изтънчено бельо с бродерии и английски мотиви от деветнадесети век. Силуетите са симетрични и хармонични. Ризи във велур и деним с пачуърк  облицовки и обработка на кожа подчертават младежкия и динамичен дух на колекцията.
Цветовата палитра преминава плавно от светлите нюанси на жълто, зелено и розово към по-наситено синьо, индиго и лавандула. Колекцията е подчертана с бели и черни ивици, а наред с класическите черно и искрящо бяло, присъстват блясък на нефрит и скъпоценни камъни, бордо и червен японски лак, златно, небесно синьо от традиционното кимоно, нежно розово и прасковено, примесени с нюанси  на пясъчно бежово, оранжево и цвят розова пудра.
Мъжката колекция също е вдъхновена от страната на изгряващото слънце и съчетава по модерен начин японския и графичния стил, като в същото време разказва за стила на съвременния пират. При дневните облекла фотографските принтове изобразяват леопарди и дракони, стилизирани в колажи, използвани за блузи и лъскави ризи с кожен ефект в нюанси на градински чай и сиво. Тесният слим силует присъства в облеклата, където класическите ориенталски принтове са възпроизведени като акварел в нюанси на черно, пясъчно и индиго.
Там, където морската тема е акцент – червено, син деним, бяло и черно са характерните цветове за дневната визия, която за вечерта е обогатена със сребро и шипове. Принтовете в моделите възпроизвеждат риба и тънка рибарска мрежа и отиват до там, че ги превръщат в плетени въжета, които наподобяват емблематичните змии на Maison. Жилетките и якетата са с избелял ефект на износени дрехи, а флоралните мотиви с е-cut обработка преобладават в облеклата изцяло или на големи участъци. Батик принтовете са преработени, като се смесват с пластове от пера, симулирайки tie-dye ефекта, използван за ризи и трикотаж.
Вечерните облекла за мъжете са в блестящи нюанси с ефект на пукнатини, които напомнят Раку керамика, а черешови градини присъстват като десен върху цветен фон от червено, тъмно синьо и шампанско. Геометричността в стил „ар деко” е пресъздадена в елегантни графики при трикотажните облекла, докато при якетата плътни черни V-образни линии, тип шеврон, контрастират с бял сатен с кожен ефект.
Змията доминира при аксесоарите, интерпретирана върху катарами тип бижу на едноцветни чанти в нюансите на колекцията със златни декорации, възпроизвеждащи логото на Just Cavalli. Принтовете и морските елементи се повтарят и върху платформите на плетени сандали. Ботушите са в контрастните черно и бяло със златни микро шипове, а чанти от телешка кожа с дълги ресни възпроизвеждат елементи от облеклото. Аксесоарите са украсени с лъкове и каишки, а кралските емблеми са използвани също при обувките върху платформи от велур и текстил с каишки за глезени, както и при чантите от велур с кръгли дръжки и шипове, напомнящи детайли от трикотажа и денима.
Колекция пролет/лято 2016 на Just Cavalli може да бъде намерена в единствения монобранд бутик на Just Cavalli в България на пл. „Света Неделя” 5, до централния вход на „София Хотел Балкан”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар