Translate

събота, 9 април 2016 г.

Засега терапията с инсулинови помпи ще е само за пациенти с диабет тип 1



Модерното лечение с инсулинови помпи е особено подходящо за жени с гестационен диабет

Захарният диабет тип 1 се проявява по-рядко и най-често до 30-годишната възраст на човека. Затова и този тип диабет е известен най-вече като инсулинов, детски или юношески диабет. Инсулиновият дефицит, в резултат на това, че панкреасът е спрял да го произвежда, се компенсира, чрез инсулиновата терапия, която е до живот заместителна терапия.
При наличие на генетична предиспозиция той се отключва под влияние на редица външни фактори – стрес, вирусни инфекции и т.н.
По специални медицински критерии ще бъдат подбрани пациентите с диабет
тип 1, които ще се лекуват с инсулинови помпи, в следствие не постигнат добър контрол на кръвната захар с подкожно инжектиране на хормона с инсулинови писалки. Този вид модерна терапия е особено подходяща за жени с гестационен диабет, тъй като тя е щадяща, както за бъдещата майка, така и за плода. С инсулин тези жени се лекуват до края на бременността т. е. до самото раждане.
Към момента у нас близо 200 възрастни и деца ползват инсулинови помпи, които сами са си купили, независимо от стойността варираща от 5 до 8 хил. лв. за бройка.
НЗОК е постигнала договореност с фирмите-производителки, за новите пациенти, инсулиновите помпи да бъдат безплатни. Касата поема реимбурсирането на консумативите - 10 сета и десет резервоара на стойност 260 лв. месечно, за всички пациенти на инсулинови помпи, от 1 април т. г.
Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК увери, че няма да има ограничение и всеки пациент, който отговаря на изискваният ще получи инсулинова помпа. По всяка вероятност до края на годината те може да са между 100 и 300 души – деца, бременни жени с диабет и възрастни. Ще вървим към разширяване на този обхват, увери тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар