Translate

понеделник, 14 март 2016 г.

Пробив в антикоагулацията с dabigatran и idarucizumab


Над 130 медицински специалисти - кардиолози от цялата страна -  взеха участие в национален симпозиум, на който беше представен медикаментът Praxbind® (idarucizumab) за приложение, когато е необходимо бързо неутрализиране на антикоагулантния ефект на Pradaxa® (dabigatran etexilate) при ситуации, изискващи спешна хирургична намеса или при животозастрашаващо или неконтролируемо кървене.
Водещата му тема  беше -  „Пробив в антикоагулацията с Pradaxa® и Praxbind®“, като фокусът беше поставен върху ползите от употребата на НОАК, бързото неутрализиране на антикоагулантния ефект на НОАК при спешни състояния, представяне на междинните резултати от клиничното изпитване RE-VERSE AD™ и първите клинични случаи.
По време на симпозиума, водещи специалисти от страната в областта на кардиологията, неврологията, гастроентерологията и анестезиологията, както и гост-лекторът от Белгия - проф. д-р Томас Ванасе, Университетска болница и Център за молекулярна и съдова биология в Льовенския университет, споделиха своя опит от реалната клинична практика и представиха данни за терапията с Pradaxa® (dabigatran etexilate) и Praxbind® (idarucizumab) - първият специфичен селективен блокер на НОАК, който вече е одобрен за употреба и в България.
Проф. Нина Гочева, началник Клиника по кардиология в Национална кардиологична болница и модератор на събитието откри форума с думите:
-Този симпозиум представя завършването на един кръг от клинични изпитания, стартирал отдавна и приключил благополучно. Последният етап от затварянето на кръга е именно приложението на  молекулата idarucizumab, която представлява специфично неутрализиращо средство на dabigatran и чийто положителни резултати позволиха стартиране на неговата употреба, включително и в България. Този факт трябва да бъде широко известен, тъй като появата на този селективен блокер затвърждава допълнително профила на безопасност на dabigatran. Като обобщение може да се каже, че употребата на dabigatran се подкрепя от голям брой данни именно от реалната практика, показващи превъзходството на медикамента измежду всички известни до момента нови антикоагуланти.
Клиничният опит с Pradaxa®, който е първият медикамент от групата на НОАК, одобрен за употреба, се равнява на над 4.6 милиона пациенто-години за всички лицензирани показания по света. Терапията е налична от повече от шест години и е одобрена в над 100 държави, като води до понижаване на риска от инсулт и системен емболизъм при пациенти с неклапно предсърдно мъждене (НПМ), прилага се за първична превенция на венозни тромбоемболични събития, както и при лечение на ДВТ и БЕ при възрастни пациенти.
-Единствено за dabigatran има огромна база данни от над 250 000 пациенти, включени в анализите, като е доказано, че по отношение редукцията на исхемични инсулти и интракраниални хеморагии, сравнително голям брой пациенти с предсърдно мъджене и показания за орални аинтикоагуланти приемат dabigatran - над 27%. И при двете дози dabigatran 75 mg и 110 mg, честотата на хеморагичните инсулти е изключително ниска, заяви доц. Николай Рунев, УМБАЛ Александровска.
Клиничното изпитване RE-LY® демонстрира, че Pradaxa® 150 mg е единственият нов орален антикоагулант, показал значително понижение в честотата на инцидентите едновременно както на исхемичен, така и на хеморагичен инсулт, спрямо витамин К антагонистите при пациенти с НПМ.
-Мозъчният инсулт е втората причина по смъртност в света, третата за намаляване продължителността на живота, третата основна причина за инвадилизация и най-честата причина за съдова епилепсия. През 2010 година са регистрирани около 17 млн. случая на мозъчен инсулт в света, като при приблизително 1/3 от пациентите изходът е бил смърт. В България между 251 и 236 души на всеки 100 хил. получават мозъчен инсулт. Предсърдното мъждене значително увеличава риска от инсулти. Трябва да се знае, че 3 млн. от тези 17 млн. инсулти са в следствие на предсърдно мъждене. Резултатите от проучванията RE-LY показват, че при исхемичен мозъчен инсулт единствено dabigatran два пъти по 150 mg спрямо warfarin редуцира статистически значимо риска от исхемичен мозъчен инсулт, допълни проф. Иван Стайков, Началник Клиника по неврология към МБАЛ „Токуда болница София“. 
Антикоагулантите предлагат важни терапевтични ползи на пациенти, които са с риск от тромбоемболични инциденти. Макар и рядко, има ситуации, когато е необходима медицинска намеса за натурализиране на антикоагулацията. Praxbind® (idarucizumab) - първият специфичен селективен блокер на НОАК, който не принадлежи към лекарствената група на антагонистите на витамин К, и който е одобрен за употреба в Европейския съюз и в България. Одобрението на медикамента се основава както на данни от здрави доброволци, така и на данни от междинен анализ на  клиничното изпитване RE-VERSE AD™. Изпитванията показват незабавно блокиране на антикоагулатния ефект в рамките на минути след приемане на idarucizumab от 5 гр. Блокирането  е пълно  и продължително за минимален период от 12 часа при почти всички пациенти. Данните от проучванията включват наблюдения върху 123 пациенти, участвали в проучването REVERSE-AD™ и повече от 200 доброволци приемали idarucizumab, като не са установени сериозни странични ефекти по отношение профила на безопасност и не е наблюдаван прокоагулантен ефект след приемането на медикамента.
Одобрението на Praxbind® предоставя изключително важна терапевтична опция за контрол върху лечението на пациенти, които приемат Pradaxa®, в ситуации, когато бързината на противодействие има голямо значение. Независимо от очакванията, че Praxbind® ще се използва рядко в клиничната практика, наличието на специфичен селективен блокер носи със себе си потенциалната възможност лекарите и пациентите да получат допълнителна увереност в избора на терапията с Pradaxa®.


-От изключителна важност за нас като специалисти, които изписват антикоагулантна терапия е фактът, че Boehringer Ingelheim е първата компания, която има разработен селективен блокер на нов орален антикоагулант, одобрен и наличен за употреба. Трябва да бъдем честни към нашите пациенти, когато им предписваме терапия с НОАК и да ги предупреждаваме за вероятност, макар и слаба, за настъпване на нежелани събития,
каза проф. Томас Ванасе, професор по кардиология в Университетска болница и център за молекулярна и съдова биология, Льовен, Белгия. Той допълни, че има спешни ситуации с тежко кървене, което представлява сериозна заплаха за живота или необходимост от спешна хирургична намеса, когато те, като лекари не разполагат с лукса „време“ и се нуждаят от незабавно блокиране на антикоагулационния ефект, за да се спаси живот или предотврати инвалидизация. Idarucizumab е специфичен медикамент, който се свързва специфично само с молекулата на dabigatran, незабавно блокира нейното действие и спира кървенето. Това дава допълнителна сигурност на лекарите при изписването на dabigatran и премахва притеснението за липса на блокиращ медикамент“, каза още проф. Ванасе.

И двата медикамента Pradaxa® (dabigatran etexilate) и Praxbind® (idarucizumab) са откритие и са разработени от учените и изследователите на Boehringer Ingelhаim. Програмата за изпитвания на idarucizumab стартира още през 2009 г., преди одобрението на dabigatran (Pradaxa®) в САЩ през 2010 г. Компанията финализира три фаза I изпитания на idarucizumab с доброволци и продължава да оценява idarucizumab чрез клиничното проучване RE-VERSE AD™ (NCT 02104947, EudraCT 201300481341), глобално фаза III клинично изпитване, включващо пациенти  приемащи dabigatran, при които е необходима спешна медицинска намеса или имат неконтролируемо кървене. Това клиничното изпитване  е първото по рода си и е в ход от май 2014 г., като обхваща пациенти от 35 държави. RE-VERSE AD  фаза III изпитване продължава и в момента, събирайки допълнителни данни относно профила на ефикасност и безопасност на idarucizumab.
Още след одобрението за употреба на idarucizumab в Европа, фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim пое моралния ангажимент да осигури наличието на Praxbind® навсякъде по света и да обезпечи възможността за употреба във всички държави от Европейския съюз в най-кратък срок след регистрацията му и в съответствие с изискванията на местните здравни органи.
Във връзка с практическото приложение на idarucizumab, работна група от експерти от различни медицински специалности изработи алгоритъм за поведение при показание за бързо неутрализиране антикоагулационния ефект на dabigatran. „Алгоритъмът съдържа условно две части: поведение при пациенти на терапия с Pradaxa® и епизод с животозастрашаващо или неконтролируемо кървене, и другата условна част - поведение при пациенти, получаващи терапия с dabigatran и показания за спешна хирургична намеса“, каза доц. Евелина Пазванска, отделение за анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ), IV МБАЛ - София.


 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар