Translate

вторник, 15 март 2016 г.

За много пациенти клиничните проучвания са алтернатива, особено при редките болести



 За някои от пациентите експерименталното лечение е единствен шанс за живот


 Клиничните изпитвания са най-глобализираната изследователска дейност в света.
Проучванията са средство за развиване на нови терапии, с които да се обслужват нуждите на пациенти.За някои от тях експерименталните лечения са и единствената алтернатива за живот, чрез прием на иновативно лекарство, много преди да се е появило на пазара. Включените в клинично проучване са под непрекъснат лекарски контрол и имат достъп до най-високо ниво на квалифицирана медицинска помощ и специалисти, подчерта д-р Борислав Борисов, Консултант по лекарствена политика и бивш директор на ИАЛ, по време на семинар, посветен на клиничните изпитвания.
Освен това изследванията се правят в международни сертифицирани лаборатории, профилактиката е безплатна, както основната и съпътстващата терапия, а лечението е с гарантирано спазване на международните стандарти за съответното заболяване.
В рамките на клиничните проучвания се осигурява стриктен контрол на безопасност и нежеланите странични ефекти на иновативните лекарства.
Според него рисковете при клиничните проучвания са: да няма ефект от иновативната терапия, резултатът да е по-нисък от очаквания, да има странични реакции и влошаване на съществуващото или съпътстващото заболяване.
Според доклада на KPMG предимствата на България, за да бъде избрана като дестинация за клинични проучвания, са ефективното набиране на участници, качеството на работа на лекарите, привлекателните нива на разходите и затрудненият достъп до медицински услуги, което е сериозен недостатък на здравната ни система. Административната тежест върху фирмите, които организират клинични проучвания, е сред основните недостатъци страната ни да привлича подобни инвестиции.


Няма коментари:

Публикуване на коментар