Translate

четвъртък, 17 март 2016 г.

Конституционният съд определи разделянето на медицинските дейности в два пакета за противоконституционно, но от първи април ще има основен пакет, както и пръстов идентификатор



Ще има и допълнителен пакет, който обаче ще бъде регламентиран с нови промени в Закона за
здравното осигуряване, съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.
-КС посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона, а наредбата, която определя тези критерии е 400 стр. и едва ли е нужно в закона да има 400 стр. Въпреки всичко ние ще се съобразим с решението на КС. За всички е ясно, че един инфаркт и един кожен обрив не са едно и също нещо. Разделянето е логично и в него има смисъл. Критериите ще бъдат изброени. Така че проблем няма. От началото на април ще има основен пакет, в него ще са всички грижи които гражданите са получавали през миналата и по миналата година с допълнение че има пътеки за допълнително лечение, така че хората да не бъдат изписвани на 3,4 ден след инфаркти или инсулти а да се продължи лечението им и това ще е разписано в основния пакет който вече е на сайта за обществено обсъждане. А това че част от заболяванията трябва да бъдат в надграждащ пакет, няма значение как ще се нарече, но ще бъде регламентирано в следващите месеци и ще работи през следващата година. Така или иначе НРЗ 2016 ще има. Трудно е, но всички си даваме сметка, че никой не е доволен от българското здравеопазване. Но ако си стоим спокойно това няма да се промени, каза той и подчерта, че хаос в здравеопазването няма.
Той коментира, че още има мушмороци, които искат да взимат неправомерно пари от НЗОК, но това ще бъде прекратено, тъй като въвеждането на пръстов идентификатор в болниците ще доведе до намаляване на разходите в здравеопазването. А предимството е, че пациентите ще може да получават SMS, ако някой използва идентификатора им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар