Translate

понеделник, 14 март 2016 г.

В последните години страната ни отбелязва значим напредък в клиничните изпитвания, но все още изостава от развитите европейски държави






У нас се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави
С клиничните изпитвания се "купуват" години живот

Клиничните изпитвания не са нещо ново за България, но и все още не са в мащабите на останалите страни в Европа. У нас около 190 нови проучвания стартират годишно и тази тенденция остава непроменена от няколко години. Съдбата на хора с редки заболявания се променя към по-добро, благодарение на това, че се включват в клинични проучвания , съобщи
д-р Иван Георгиев, председател на Българската асоциация по клинични проучвания.
През 2013 г. в страната ни са били извършени 1000 клинични проучвания. Но сме назад  в сравнение с Чехия, Полша, Унгария. Изоставането ни е още по-осезаемо, ако се направи сравнение с най-напредналите държави в Европа – Германия - 11 390, Франция - 10 500, Великобритания – 9 000 проучвания годишно т. е. в Българя се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави, заяви бившият директор на ИАЛ и и настоящ консултант д-р Борислав Борисов.
Най-много клинични изпитвания се провеждат в САЩ. Само Куба, Мианмар и Северна Корея не участват в клинични изпитвания.
.Независимо от напредъка през последните години страната ни все още не е постигнала нивото и мястото, което може да има.  
Средно 1000 българи всеки месец дават съгласието си да участват в разработването и проучването на лекарствени медикаменти. От тях 2-3% са здрави хора. А над 80% са участващите във  фаза ІІІ на клиничните изпитвания. За някои от пациентите обаче експерименталното лечение е единствената алтернатива за живот.
Към 2014 г. у нас има около 1200 центъра за клинични проучвания, като най-голямата част от тях са в университетските болници,следвани от големите областни болници, онкологичните и психиатричните лечебни заведения.
В световен мащаб на лице е голяма конкуренция между държавите, като всяка иска да привлече по-голямо финансиране за  клинични изпитвания - най-много нови лекарства се разработват в областта на онкологията.
И в страната ни най-много изпитвания се провеждат с лекарствени продукти в областта на онкологията и онкохематологията.
Все още изключително рядко се правят клинични изпитвания с деца. Регулацията за изпитванията при тях е същата, както и в ЕС. Прогнозата е броя на клиничните  изпитвания за деца да нараства, стана ясно по време на семинара организиран от Българската асоциация по клинични проучвания.
-Изминаха вече почти 20 години от по-масираното навлизане на клиничните изпитвания в България. Въпреки това информираността на обществото по темата е слаба и поради тази причина на тази дейност, се гледа все още с леко подозрение, понякога и с чиста враждебност, коментира д-р Георгиев.
-Мисията на нашата асоциация е да направим така, че България да е предпочитано място за провеждане на клинични проучвания, каза той в заключение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар