Translate

четвъртък, 31 март 2016 г.

Лекарите готвят общонационален протест на 6 април


Опитът за „помирение” между лекарите и МЗ завърши неуспешно.
Макар, че д-р Петър Москов предложи повече направления за хипертониците, и премахване на глобите за ОПЛ, при надвишаване лимитите за направления. Ще бъде върнато старото правило, предвиждащо когато общото количество се свърши на ниво районна здравна каса, да им се налагат санкции.
-Не ми пари под краката, защото съм уверен в това, което правя, за да излезем от кризата. Застоят в сферата на здравеопазването изисква по-радикални промени и това поражда недоволство. Чух от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. Приемам го това нещо. Във връзка с техните искания върнахме тези профилактични прегледи за хипертониците. След настоявания на джипитата се запазват и 4-те профилактични прегледа за диспансеризирани пациенти с артериална хипертония. Предвиждаше се те да бъдат разделени - 2 при личния лекар и 2 при специалист кардиолог. Сега запазваме двата прегледа при специалист, но връщаме възможността за 4 прегледа при личния лекар, коментира той и увери, че за всичко, което трябва и е резонно, винаги е на разположение и намира решение. Д-р Москов обаче бе категоричен, че не може да приеме нежеланието да има ясни критерии за резултата от дейността на лекарите.
Според него мотивираните искания на личните лекари са взети предвид в решението на НЗОК и е променена наредбата за пакета дейности, гарантиран от здравната ката, като в него е върнат 24-часовия ангажимент на лекар спрямо пациента, въпреки , че той не го разбирал желанието на лекарите да са на разположение 24 часа 365 дни в годината, което определи като нечовешко.
-Ние искаме промяна в начина на мислене в системата. За хартиите не пожелаха да отстъпят да няма още един лист хартия там от направленията за болници, когато се изпраща за хоспитализация пациента, каза доц. Любомир Киров, председател на НСАПЛБ. От думите му стана ясно, че личните лекари са твърдо против пръстовия идентификатор и настояват да се премахне минималната продължителност от 30 минути на преглед-разписана в Националната здравна стратегия.
Омбудсманът Мая Манолова апелира да се възстанови договорното начало.
По думите и няма как да се направи реформа в толкова важна сфера напук на пациентите и напук на българските лекари, защото освен пари са необходими уважение, диалог и правила, които се подкрепят от всички.
-Не искаме да сваляме министъра или правителството, а наредбите да бъдат преработени така, че лекарите да са улеснени наистина да лекуват, не да се товарят с администрация, обясниха над 60 бургаски джипита. Професията става нежелана от младите, има недостиг на кадри, 58 г. е средната възраст на личните лекари, заяви председателят на ОПЛ в Бургас д-р Петко Желяков.
Лекари от Стара Загора и Казанлък пък поискаха среща с премиера, който призова джипитата да са по-скромни в исканията си, за да му обяснят, че не протестират за пари, а защото „хаосът е достигнал критична точка"-„чашата е преляла”... Пациентска организация подкрепи лекарските протести, определяйки политиката на здравния министър Петър Москов като поредния експеримент, от който произлиза реален риск за живота и здравето на българите. От Федерация „Български пациентски форум" коментираха, че за своето управление министърът е показал, че не желае диалог нито с лекари, нито с реалните пациенти. „Той не желае да чува критики и инакомислещи хора", посочват от организацията, и допълват, че реформите, предложени от Москов, водят само до хаос в здравната сфера. От федерацията призоваха министъра да не рискува повече здравето и живота на българите и да не обезличава лекарската професия, съобщи радио „Дарик”.

Снимка: zona-zdrave.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар