Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Едва 1,27% от средствата в системата са за частно здравно застраховане



Доплащанията за здраве под масата  - 3,5 млрд. лева

Светла Несторова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските
затрахователи и изпълнителен директор на „Булстрад Живот", заяви, че е изключително трудно да се намерят точни данни за публичните средства, които се изразходват в здравеопазването у нас. Същевременно обаче не съществува възможност и желание за многократно увеличение на вноската. Размерът на индивидуалните плащания, над здравните осигуровки, е огромен и голяма част от тях са нерегламентирани. Те са в размер на близо 3,5 млрд. лв. и правителството трябва да обмисли как да изсветли тази пари, каза тя. Това може да стане, като се формулира ясно основният пакет от услуги, които плаща НЗОК и се даде възможност осигурените да сключват допълнителни застраховки за останалите дейности т. е. застрахователните частни компании могат да се адаптират към различни форми в системата на допълващ или заместващ принцип. Но това, с което не може да се справят, е липсата на желание да се каже, че липсата на публичния ресурс не е достатъчен, както и да се отговори за какво е достатъчен този ресурс.
В ЕС три страни формират близо 75% от премийния приход по здравно застраховане през 2014 г. това са Холандия - 44.2 млрд. евро (30%), Германия 43.2 млрд. евро (29.6%) и Франция – 21 млрд. евро (14.5%).
В Германия се прилага заместващото здравно застраховане - пациентът има право да си избере частен осигурител и не прави вноски във федералния бюджет. Във Франция частният сектор покрива основно доплащанията на пациентите - близо 30% от разходите за лечение, 40% за лабораторни изследвания и между 35 и 65% за медикаменти.
В Дания, Унгария, Белгия, Латвия и Словения се прилага допълнително здравно застраховане (complementary). С други думи здравното застраховане осигурява покрития, които не са включени в пакета на държавното здравно осигуряване или ко-плащания над сумите, заплащани от пакета на държавното здравно осигуряване. Във Великобритания системата предлага допълващо здравно застраховане (supplementary) - здравното застраховане осигурява същото покритие, което се осигурява от държавното здравно осигуряване, но гарантира по-добро качество, по-бързо обслужване.
По думите на Несторова у нас едва 1,27% от официалните плащания в системата се дават за частно здравно осигуряване. Независимо от това застрахователите плащат профилактична дейност, изцяло дублират извънболничната помощ и плащат най-различни болнични услуги.
Към момента в страната има 42 здравни застрахователни компании, които имат лиценз за застраховка „Заболяване”, но само 24 реално извършват здравно застрахован, които събират 69 млн. лв. премийни приходи. Събраните премии по застраховки за заболяване и злополука са общо 121 млн. лв. за м. г. ,като и при двете услуги компаниите са работили на печалба, съобщи Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.
Според нея НЗОК трябва да има наличен технически резерв, с който по всяко време да може да се разплаща с договорните си партньори.
Сега НЗОК има резерв, който обаче е предварително разпределен за болници, лекарства и др. и тя не може да посрещне увеличено търсене на услуги.
Необходими са изцяло нови закони в сектора здравеопазване, а също така и нов Кодекс за здравното осигуряване, който да бъде изработен от финансовото, социалното, здравното министерство и Комисията за финансов надзор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар