Translate

сряда, 24 февруари 2016 г.

Частни и общински болници ще обжалват новите правила за спешните отделения




Ако ВАС одобри жалбата е възможно изпълнението на реформата в спешната помощ да спре. А мотивите им са:
Срокът е малък, а изискванията заложени в стандарта за СМП са неизпълними.
На тях ще отговорят само някои лечебни заведения, които имат достатъчно лекари и легла. Останалите ще фалират, защото ще им е трудно да сключат договори с НЗОК и ще се налага пациентът да си плаща.
На специална пресконференция стана ясно, че представители на сдруженията на частните и общински болници и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари атакуват в съда и 14 медицински стандарта, както и наредбите за профилактични прегледи и за пакетите медицински услуги.
Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза, че оспорват медицинските стандарти, защото са приети в нарушение на действащото законодателство. В нито един от оспорените от тях актове не е посочена целта на неговото приемане, причините за издаването на наредбата, не са посочени какви са очакваните резултати, не е направен финансов анализ, не е направена оценка на съответствие с правото на Европейския съюз.Това не са стандарти за качество. Те описват единствено структури и въвеждат количествени изисквания, съобщи той.
Д-р Николай Болтаджиев, председател на Управителния съвет на Сдружението на частните болници и медицински директор на болница „Св. Богородица”, допълни, че стандартите са каймакът на административния терор и са инструмент за груба регулация, служеща за облагодетелстване на едни болници и закриване на други. Той подчерта, че Здравната карта абсолютно ограничава възможността пациент да отиде някъде, а това още повече е подсилено от новия Закон за бюджета на НЗОК, където също и парите отиват по райони.
Виждаме връщане на районирането на здравеопазването, както беше едно време. Достъпът на пациента ще бъде изключително затруднен, а същевременно няма и да е безвъзмезден, каза той.
По отношение на лимитите заяви, че ограничат ли се болниците, това означава да се ограничи достъпът на пациента за активно и навременно лечение. Според него формулите в НРД 2016  са вредни и опасни за пациента. А Здравната карта няма правно действие. Всичко е незаконно. Всяко действие или акт, който е издаден след нея, няма как да породи правно действие. Това означава, че ако вече е породил, то следва да бъде отменен. Здравният министър няма друг избор освен да започне всичко отначало със здравната карта. Процедурата трябва да започне от самото начало, смята д-р Болтаджиев.
Представителите на частните и общинските болници обявиха, че категорично няма да подкрепят подписването на НРД 2016, тъй като въвеждането на пръстовите индикатори ще ги натовари още финансово. Освен това се въвеждат листи на чакащите, а лимитите остават и т. н.
Те се обявиха и  против въвеждането на санкции за лекарите, в резултат неудовлетвореността на пациентите, чрез телефонни анкети, в които въпросите са откровено тенденциозни. Самата удовлетвореност ще се измерва  от социологическа агенция, сред 3 до 5% от пациентите на ЛЗ. От Сдружението на частните болници са категорични, че този подход създава огромен риск от злоупотреби с право, както и нерегламентирано разпространяване на информация за лекари и пациенти.
Според тях нормативният хаос в сектора е пълен – няма приета здравна карта, а методиката и е оспорвана в съда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар