вторник, 16 февруари 2016 г.

Световно признатият пулмолог проф. Леонардо Фабри обучава наши специалисти по пулмологияТой презентира лекцията си на тема „Актуални постижения и бъдещи перспективи в контрола на ХОББ“. Като един от участниците в работната група на Глобалната
инициатива за борба с ХОББ (GOLD), която разработва терапевтично ръководство за лечение на ХОББ, проф. Фабри очерта пред българските специалисти перспективите в лечението на заболяването. Той отбеляза, че на него вече трябва да се гледа не само като на отделна болест, но и да се обръща внимание на множеството съпътстващи заболявания (сърдечносъдови заболявания, диабет и пр.) у даден пациент. Защото ХОББ често се развива едновременно с други болести, които се проявяват в резултат на същите рискови фактори  (тютюнопушене, липса на активност, непълноценно хранене, заобикаляща среда).
Проф. Фабри коментира, че комплексното лечение както на ХОББ, така и на съпътстващите заболявания, подобрява състоянието на пациента. Ето защо, според него, за лечението на ХОББ все повече се налага необходимостта от познания по Вътрешни болести сред пулмолозите.
Събитието бе проведено в УМБАЛ „Св. Екатерина“ по инициатива на Медицински университет – София и със съдействието на фармацевтичната компания AstraZeneca.
----
ХОББ е прогресивно заболяване, което засяга приблизително 300 милиона души по целия свят като всяка година в резултат на заболяването умират над 3 млн. души. Очакванията са до 2030 г. ХОББ да бъде третата водеща причина за смърт сред населението на света. В България от ХОББ страдат около 350 000 души.
Рисковите фактори за развитие на заболяването са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха. Симптомите са недостиг на въздух, хронична кашлица и отделяне на храчки, а диагнозата се установява чрез спирометрично изследване.
Все още няма терапия, която да намалява смъртността и прогресията на заболяването, но в световен план медицината разполага с медикаменти, които помагат за облекчаване на симптомите и редуцират екзацербациите. Навременната диагноза и съвременното лечение може да осигури на пациентите пълноценен и активен начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар