Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

По данни на СЗО



 ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни
болести, а всеки 5-ти смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведения, навици и обичаи.
В ЕС раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Статистиката сочи, че заболеваемостта от рак нараства, въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и броя на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.
Ежегодно 2 от 10 жени и 3 от 10 мъже умират от онко заболяване, а приблизително 3.2 млн. европейци заболяват от рак.
По данни на Националния раков регистър за 2013 година в България са регистрирани около 36 825 нови случаи на злокачествени заболявания, от които 19 хил. при мъжете и 17 хил. при жените. Те са със 176 повече от регистрираните през 2012 година. Тази година стартира нова кампания „Говорещи ръце”, която допълва посланието на кампанията „Ние можем и аз мога”, а целта ? е хората да напишат на ръцете си подобни послания, които да вдъхват куражи стимул за борба със заболяването и така да се покаже как всеки може да даде своя принос като общност и като индивидуалности, за да се намали заболеваемостта от рак в световен мащаб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар