Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Националната здравна карта показва



Повсеместен недостиг на легла в доболничната помощ, тежка диспропорция при болничната
помощ, сериозен недостиг на лични лекари и на възможности за лечение в отдалечени региони на страната. Това е картината съгласно проекта на новата здравна карта, каза пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
-Усилията, които ние ще вложим още през бюджета след сключването на Националния рамков договор тази година, са насочени именно в тази сфера - повече средства за извън болничната помощ, повече дейности, по-добър достъп на пациенти до извънболничната помощ. Това няма как да бъде решено от едно правителство. Това трябва да е общодържавна политика, подчерта той.
Има болнични заведения, където са заети едва 20% от леглата. Там трябва да бъдат насочени усилията не само на правителството, но и на общини и на професионално съсловните организации, за попълване на този недостиг. В същото време има пренасищане на определени дейности в определени райони в страната.
„Защото, където има пренасищане, има и ниска използваемост на леглата, което е доказателство за поддържането на неефективни структури Това, което правим през здравната карта е преструктуриране на неефективните структури за активно лечение в структури за продължаващо лечение”, посочи той. Планира се от 1 април с новия рамков договор да бъдат създадени три клинични пътеки за продължително лечение и рехабилитация. Става въпрос за лечение на инсулти, инфарктни и пациенти след коремни и ортопедични операции.
Д-р Шарков заяви, че се изготвят ясни критерии, по които НЗОК ще прави избор с кои лечебни заведения да сключва договори.


Снимка: cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар