Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Инсултът убива - работохолици, шефове, политици и тийнейджъри



Всеки трети в България с инсулт е между 40 и 60 години. Най-младият е едва на 17 г.
Заболяването поваля на легло над 13 000 българи годишно. Част от тях остават завинаги инвалиди, а други умират. „Съдовете на хората постоянно се износват. Това става причина за исхемични и хеморагични инсулти. При първите, които са 80 % от всички, мозъчният съд се запушва от тромб, а причината за вторите е кръвоизлив“, уточнява проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в болница „Пирогов" и национален консултант по неврохирургия.
„Най-голямото предизвикателство при инсулта е да започне да се лекува между 4-тия и 6-ия час след настъпването му. Уви, доста пациенти прекарват много време сами и далеч от болница, преди да получат помощ. Затова се налага изключително добро стиковане на системата, за да може тя да им помага навреме“, допълни той. .
По думите му в голям риск от инсулт е 50-годишния мъж (началник на фирма, политик, работохолик), пълен, със заседнал начин на живот, подложен на силен стрес и дълги часове работа, през които трябва да взема важни решения. Той е категоричен, че се налага колкото е възможно по-скоро да се разкрият т. нар. строук (от англ. - инсулт) центрове. Те трябваше да заработят в София, Пловдив и Варна през февруари. Срокът може и да не бъде спазен, заради процедурите на обществените поръчки за консумативи.
Най-вероятно и през тази година НЗОК няма да покрива повече от 10 000 лв. за консумативите, които се прилагат при вътресъдово лечение на българи с мозъчни аневризми. При много пациенти спасителната терапия излиза 20 000, дори 30 000 лева. Годишно от нея се нуждаят около 250 души.

Снимка:  ezine.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар