Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Стартира информационната кампания „Ваксинко" в страната



Тя е под патронажа на МЗ. Организатори са Националната пациентска организация ,
Педиатричната асоциацията и Националното сдружение на ОПЛ в България. Мотото на кампанията е „Ваксинирай! Защитавай!
Данните от проведената анкета през декември м. г., сред 1817 родители на възраст от 15 до 45 г., относно ваксинопрофилактиката, сочат, че  макар много от тях да одобряват имунизациите, всеки трети от родителите смята, че ваксините не са безопасни. Така напр. 35% от родителите смятат, че задължителните ваксини могат да навредят, а 29%, че не трябва да са задължителни. 23% смятат, че ваксината може да доведе до заболяване,17% вярват, че имунизациите могат да имат тежки странични ефекти, а 11%, че те могат да доведат до сериозни увреждания. Независимо от всичко обаче 91% от родителите обявяват, че децата им имат задължителните за България имунизации, 2%, че нямат заради противопоказания, 2%, че не са ваксинирани децата си, а близо 6%, че не знаят дали децата им са имунизирани.
Според данните има значителни разлики в склонността на родителите да поставят отделните ваксини от имунизационния календар - срещу тетанус (78%), хепатит Б (74%), морбили (69%), дифтерия (67%), коклюш (67%), полиомиелит (64%) и рубеола (63%). Значително по-нисък е делът на хората, които биха имунизирали децата си срещу паротит(43%), пневмококови инфекции (38%) и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (28%). Откроява се осезаем спад в нагласите на родителите между 15 и 45 години по отношение готовността им да поставят на себе си или на своите деца препоръчителни ваксини срещу менингококови инфекции (36%), ротавирусни инфекции (25%), инфекции с човешки папиломен вирус (19%) и жълта треска (16%).
Достъпна, достоверна и изчерпателна информация, отговори на въпросите, които терзаят родителите и всичко, което биха искали те да знаят за задължителната имунизация могат да намерят на едно място, а именно в сайта на кампанията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар