Translate

събота, 27 февруари 2016 г.

На 5 място сме в ЕС по тежест и честота на детското затлъстяване



според констатациите на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага. Пълнотата в детската възраст е предиспозиция за развитие в бъдеще на сърдечносъдови заболявания, затлъстяване,
захарен диабет и т.н.
Страната ни оглавява европейската класация по най-голям процент от населението с наднормено тегло, по данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.
280 000 души у нас са с тежко степенно затлъстяване.
Само 1/5 от населението над 18 год. у нас ма задоволителна физическа активност т.нар.10 000 стъпки на ден.
Децата пък прекарват най-много време пред телевизионния екран, компютъра или лаптопа (средно по 25-27 часа седмично), което е предпоставка за затлъстяване.
Според експерти превенцията на наднорменото тегло започва в първите 1000 дни от развитието на организма. Ето защо бъдещите майки не трябва да качват повече от 20 килограма по време на бременността си.
По думите на доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, най-добрата превенция срещу затлъстяването са образователните програми за деца и родители, а не налагането на данъци върху храните. През 2014 г. по Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, съобщи, че в света 2 млрд. души са с наднормено тегло, като през 2025 г. те ще достигнат - 2,7 млрд.
Той посочи, че с данъци, ефект върху възпитаването на навици за здравословен и балансиран начин на живот, не се постига. Съобщи още, че в 11 от 25 страни са правени опити или се е въвел данък върху определени храни, но тази мярка не е повлияла позитивно върху нивата на затлъстяване поради което в някои държави той вече е отменен, а в други предстои това да се случи.
-Ако трябва да говорим за сериозни проблеми, свързани с храненето, не затлъстяването, а недохранването е по-сериозният проблем. Данните от последния доклад на Института за модерна политика „Социално-икономически права и уязвими групи през 2015 г” сочи, че стойността на Международния индекс на глада за България е 8,5 пункта, през 2015 г. Това нарежда България на челна позиция сред европейските държави по степен на недохранване на населението. За сравнение ситуацията в България е по-лоша от тази в Румъния, където индексът е 5.3, Сърбия – 7.1, в Македония – 5.9, а в Босна и Херцеговина, Черна гора и в Хърватска е под 5. През 1990 г. сме били в тази класация с 8,1 пункта. А това е още едно доказателство за лошо управление -виновни са не само икономическите власти, но и здравното ведомство. България се нуждае от целенасочена политика по отношение здравословния режим на хранене, заяви д-р Семерджиев.
Проучване показва, че само 25% у нас считат, че данък вредни храни ще се отрази благоприятно върху здравословното състояние на хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар