Translate

сряда, 24 февруари 2016 г.

Категорично против подписването на НРД 2016 са частните и общинските болници



Управителен съвет на Националното сдружение на частните болници, в писмо до БЛС, излага мотивите си, а именно:

Предлаганият договор крие административен натиск и затруднения, материални негативи и рискове при изпълнение на лечебното изкуство, смятат от  Националното сдружение на частните болници.
Многото обжалвани нормативни актове в момента ще направят НРД 2016 както порочен, така и съдебно уязвим. Въпреки публичните обещания на министър Москов, че от 1 април тази година ще отпаднат лимитите, в проекта на НРД се предлага те не само да останат, но се налагат още по-строги ограничения, в това число лимити по седмици и плаващи цени на медицинските дейности.
Считаме, че НРД 2016 със своите изисквания към изпълнителите на медицинска помощ е вреден и опасен. Ще им донесе множество административни затруднения, материални негативи и рискове при изпълнение на лечебното изкуство. 
Неподписването на нов НРД ще остави действащ досегашния. Законът дава право на Надзорния съвет на НЗОК с решение да добави правила, но само в частта, в която има изменение на действащата нормативна уредба.
Ако приемем, че НЗОК ще приложи административно всички ограничения и санкции, с които не сме съгласни, то ни поставят в ситуацияна изнудване.
От нас се иска да изберем сами да се обесим или да ни обесят. За това нека не се самоубиваме, а ако не можем да спасим друго, то поне да спасим достойнството си.
Ето защо считаме, че е основателно като съсловие да откажем подписване на НРД 2016.

Няма коментари:

Публикуване на коментар