Translate

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Цветът на 2016 година е „Нептун“ - тюркоазено синьо



“Цвят на годината” е инициатива на Оргахим АД, която се провежда за първа година в партньорство с Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Стремежът на
организаторите е събитието да се наложи като водещо в бранша и да даде възможност на професионалната гилдия да задава тенденции на локално ниво.
Близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика участваха в двуетапното гласуване. Идеята на първия етап бе да се подходи от общото към частното т.е. да избират между пет предложени цветови тенденции. Вторият бе директен избор на цвят за интериор в специално подготвено за целта приложение.
Тюркоазено синьо или цвят „Нептун“, съгласно каталога на Оргахим, бе избран за цвят на 2016 година. Вдъхновен от водата и морето, в много култури този цвят е смятан за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, цвят на вярата и истината. Тюркоазът като цвят е еднакво предпочитан и от двата пола. На него повечето хора
реагират позитивно, защото ги успокоява и зарежда с енергия, предразполага към разговори, подобрява концентрацията и създава настроение. „Цветът е средство, а този нюанс – средство за постигане на дълбочина и пространство“, коментира проф. Андрей Даниел, преподавател в Художествената Академия.
Интериорните дизайнери смятат, че тюркоазено синьо е подходящ цвят за спалнята и хола, но практиката показва, че най-често е предпочитан за банята заради морските асоциации, които поражда. За кухнята се използва по-рядко, но и там стои също толкова свежо и оригинално. Посочва се като особено подходящ за офиси и кабинети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар