Translate

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

МО подготвя единен регистър на всички годни за военна служба от 18 до 32 г.



Освен мъжете между 18 и 32 години на регистрация към военните окръжия, при война, на
мобилизация ще подлежат и жени, това е записано в промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Р. България, подготвян от МО.
Завеждането на военен отчет, в Централното военно окръжие, ще става автоматично, като се взимат данните от службите в ГРАО и няма да се налага младежите да бъдат викани в окръжията по места. Но всеки, който иска да премине специално военно обучение ще бъде регистриран. Ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва, който се състои от доброволци и хора които са били вече на служба в армията ни.
-Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай. Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко са тези младежи, на каква възраст са и в каква позиция, които ще бъдат водени на отчет, нищо повече. Ще поискаме единствено справка за тези хора, ако някой желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран и ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.
По думите му лицата от регистъра ще бъдат призовавани и обучавани, но само ако се наложи (за период от 3 седмици),в случай на война или конкретно напрежение, но на този етап това не се предвижда. Мобилизацията пък на жените, зачислени в резерва,  във военно време ще задоволява специфични нужди на армията - например нуждата от медицински сестри, поясни той.
С направените поправки стана ясно, че се прецизира възрастта, дефинира се пределната възраст на тези, които се водят на военен отчет, за различните категории резерви и запасни, конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на тези от доброволния резерв и начина на тяхното изплащане при участие в специалната военна подготовка, служба по време на обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията.
Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават лицата от армейския резерв и хората, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.
Няма яснота обаче как ще се регистрират болните и живеещите в чужбина младежи.
Армията разполага с доброволен резерв от около 3000 души (бивши военни, полицаи и доброволци, минали определено обучение), сключили договор с МО да са на постоянно разположение за определен период. Те могат да се използват както при военни действия, така и при мащабни природни бедствия и промишлени аварии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар