Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

120 деца с увреждания, специални потребности и в норма ще спортуват заедно на първи по рода си интегриран лагер в Атина



Инициативата е резултат от подписаното  споразумение за сътрудничество в областта на
адаптираната активност и изграждането на култура и толерантност от ранна възраст между Федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област и UNESCO – Гърция в присъствието на зам. министъра на младежта и спорта, представители на външно министерство и Националната спортна академия.
Най-мащабният проект по силата на споразумението е Международния детски лагер Символ на мира – Вие сте част от нас, който цели да интегрира чрез спорт и култура деца с увреждания и със специални потребности. Очаква се да се включат поне 120 деца от България, Гърция, Украйна и Руската федерация от началото на юни.
"Социалният статус ще бъде определящ при изготвянето на групите. Едва ли някога родителите на тези деца ще могат да си позволят такова лято, каквато биха им поднесли от ЮНЕСКО-Гърция и затова ще държим лагерът да бъде безплатен", заяви Слав Петков – президент на Федерация Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област.
Заедно с инструктори и родители децата ще спортуват, ще играят, ще опознават културното наследство на южната ни съседка. 
Предвиждат се подобни летни лагери да се проведат и в България. За целта от Федерацията ще търсят подкрепа на този етап от благотворители и дарители, а следващата година ще кандидатстват за европейско финансиране, за да се разшири мащаба и броя на децата, които ще летуват безплатно.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар