Translate

петък, 23 януари 2015 г.

Ето още какво каза премиерът по време на обсъжданията на програмата на кабинета:



„Има няколко документа, които не подлежат на редакция -това е Библията, това е Коранът... Всяка една подобна програма, както вчера Иван Кръстев каза: „Събитията водят". И най-вече никой не може да прогнозира какво ще стане в следващите дни, камо ли години, но това е една рамка и според мен е добра. С една дума, беше важно да я има тази програма и да каже какъв е мандатът на това правителство, за да няма спекулации за една година, за две години, за планове на когото и да било. Много ясно и точно и аз неколкократно съм го заявявал и в парламента, и на вас: работим ли добре, хората доволни ли са, това е мандатът на правителството. Ние сме тук, поели сме си всички негативи и плюсове, че сме заедно заради по-голямата стабилност в държавата и за това така сме я кръстили. От тук насетне - Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви - нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят. Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т.н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова примерно? С една дума, това е малка ше-гичка за разведряване на обстановката. Образователният министър как ме гледа - и аз като теб така да се пошегувам, та после три дни да ме анализират",

Премиерът Бойко Борисов подкрепи здравния министър Петър Москов


„Стоя зад министъра и неговите професионални действия. Правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство ", заяви Борисов.
Той обаче посъветва министрите си да внимават с изказванията, защото „дори една неточност или интерпретация дава основания да бъдем атакувани".
Внимавайте много, и с шегите внимавайте, предупреди ги той и им препоръчва да гледат постановката „Език мой - враг мой". 
„Вършете си работата, а опозицията е за това - да търси всяка възможност да ни атакува. Не можем да им се сърдим", каза Борисов.
Министър- председателят заяви още пред министрите си, че правителството иска да изкара мандата си и нито едни избори не могат да му повлияят.

В Министерство на здравеопазването се проведе среща



между министър Москов, политическия му кабинет, Български лекарски съюз и Национална здравноосигурителна каса, на която среща бяха обсъдени оперативният анализ и финансовата рамка на бюджета на лечебните заведения за болнична помощ за 2015 г. С консенсус бяха препотвърдени следните решения:
-В рамките на следващата седмица Надзорният съвет на НЗОК да утвърди правилата за определяне на средствата за болнична помощ и методиките за остойностяване и разплащане;
-Максималният размер на средствата за Лечебните заведения за болнична помощ през 2015 г. да е в размер до 95% спрямо касовото изпълнение за 2014 г.;
- МЗ да търси незабавна персонална отговорност от ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ  при неспазване на финансовата рамка.

Изявление на Ръководството на Министерство на здравеопазването



Ръководството на Министерството на здравеопазване е изненадано от изявлението на КНСБ. То е основано на изцяло невярна информация. Такъв текст не съществува нито като документ, нито като намерение.
Промени, с които се предвижда възможността здравно осигурените да плащат, не съществуват и никога не са били предмет на решение на ръководството.
Искрено съжаляваме, че ръководството на КНСБ е било подведено.
МЗ публикува максимално бързо всяка информация, относно взетите решения от страна на ръководството. Надяваме се, сайтът и нашите публични канали да бъдат използвани от всички за коректно и навременно информиране. Поемаме ангажимента и в момента разработваме още по-удобни за потребителите информационни платформи.

Изявление на столичната лекарска колегия на БЛС


Изявление на столичната лекарска колегия на БЛС

Със своя декларация Управителният съвет на Столичната лекарска колегия подкрепи изцяло изявлението на министър д-р Петър Москов, относно лавинообразното нарастване на насилието над медици. Като цитира отново съдържанието на тази декларация, публикувана на 10.12. 2014 г., УС на СЛК потвърждава позицията си на подкрепа на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

ДЕКЛАРАЦИЯ на Управителния съвет на СЛК във връзка с продължаващото и ескалиращо насилие над медици
УС на РЛК – София напълно се солидаризира с изявленията на министър Москов. Нещо повече, ние считаме, че проблемът е много по-широк и всеобхватен.Истината е, че той от една страна има своето развитие с повече от 10 годишна давност, от друга засяга всички колеги работещи в цялата доболнична и болнична здравна система.Никой не е пощаден от това ЗЛО.Инспирирането на идеята, че ние сме убийци, крадци и т.н беше дело на политическите сили, но за съжаление те днес няма да ни избавят от натрупаното недоверие, злоба и омраза между нас и обществото.Години ще ни трябват да се отърсим от тази прокоба.Днес не можем и не искаме да бъдем защитавани точно от хората, които посяха това отровно семе.Стигнахме до парадокс – да защитаваме министъра си (в годините претръпнахме оттова, че според всички министри сме виновни за всичко) от преднамерените и неоснователни политически нападки, от не вчесаните мисли на най-различни „защитници” на човешките права, от хора които не правят разлика между форма и съдържание. Не случайно във фокуса се оказаха колегите ни от Спешна медицинска помощ.В целият свят те са предпазната мрежа и спойката между различните части на здравната система и в целия свят тяхното достойнство, условия за работа и растеж, доходи и т.н са оценени най-високо.Те са първите, които еднолично влизат в контакт с пациента.От техните действия в много случаи пряко зависи здравето и живота на болните, но те на първо мястот ърпят злобата, безнаказаността, липсата на държавност и правосъдие от българите.И не е случайно, че в тези общности, където това е изведено до начин на живот, се случват най-често тези инциденти.Над това трябва да се замислят т.н „правозащитници”, защото те никога няма да станат ПРАВДОЗАЩИТНИЦИ.

Уважаеми д-р Москов,

Преди няколко месеца един известен българин каза – В България този, който изрече истината винаги е виновен. Ще бъдем не зад Вас, а до Вас когато казвате и работите в името на истината.

До председателя на 43-тото народно събрание

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В СТРАНАТА
ОТНОСНО ИСКАНИТЕ ОСТАВКА ИЛИ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА МИНИСТЪР МОСКОВ


Уважаеми Г-да Народни представители,

Ние, спешните медици не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Ние помним с телата и душите си всеки дръзнал да ни наругае, удари и обиди. На 20.01.2015г. председателят на парламентарната група на ДПС за пореден път поиска оставката и заплаши с вот на недоверие
единственния министър, който се ангажира с реформи в спешната помощ. Причината е, че според парламентарната група на ДПС, министър Москов манипулира общественното мнение и лъже за броя на нападенията над спешни медици. Официалните данни на МЗ са въз основа на рапортите ни след всяко едно дежурство през последните 2 години. В рапортите посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата около нападението. Ако пожелаете можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети. Регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения. Ако ни попитате ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението. Ако ни попитате ще ви обясним, защо има разминаване между броя регистрирани нападения в МЗ и в МВР. Длъжни сме да пишем рапорти до преките си началници и така МЗ има реалната картина на саморазправата с нас. Жалбите до МВР се подават по желание, персонално и най-често разходите по съдебните процеси са за наша сметка. Не подаваме жалби, защото не вярваме в правораздавателната ни система – осъдените се броят на пръсти, а нападенията са стотици. Не подаваме жалби защото се страхуваме, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното ни място.

Грозно е, господа депутати, да печелите рейтинг за сметка на обруганото ни смачкано съсловие и пациентите ни. Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат „дискриминационни” и „расистки” опитите на министър Москов да ни осигури безопасност в махалите. За разлика от Вас, ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието. Извършваме всякакъв род прегледи на цели ромски фамилии, които ако не получат това което искат от прегледа - псуват, ругаят и бият. В спешните кабинети пристигат цели ромски фамилии и с часове налагат на дежурния екип как да си върши работата. Не ни спасяват нито паник бутоните, нито бодигардовете, нито полицията.

Уважаеми г-да депутати, ако гласувате вот на недоверие на министър Москов, подгответе се и за последствията от оставките на всички обругани, псувани и бити спешни медици! Ние нямаме какво да губим! Но жалко за пациентите ни, които заедно с нас са невинни жертви на агресията и политическите Ви борби.

С уважение д-р Д.Кателиева

Председател на НАРСМП

Австралия забранява солариумите от 1 януари



в щатите Виктория, Нов Южен Уелс, Южна Австралия и Тасмания, Куинсланд и в Австралийската столична територия от 1 януари. Причината е високият брой на случаи на рак на кожата, съобщава АФП. Престои това а се случи и в щата Западна Австралия. В Северната част няма инсталирани солариуми.
Австралия става втората страна след Бразилия, която премахва соларните салони.
Жителите на Австралия са изложени на силни слънчеви лъчи в продължителни периоди от годината. „Държавата-континент понякога е описвана като „страната на слънчевите удари“. Медицинските власти отдавна информират обществеността за опасностите от продължителното излагане на слънчевите лъчи. Те призовават гражданите да използват слънцезащитни кремове, да носят шапки и слънчеви очила.
В Куинсланд е регистриран най-големият процент на случаи на заболявания от рак на кожата. Експертите нямат съмнение, че съществува пряка връзка между солариумите и злокачествения меланом. Според тях две трети от австралийците са с риск да бъдат диагностицирани с рак на кожата до навършването на 70-годишна възраст.

понеделник, 19 януари 2015 г.

Революционно лечение за хепатит C получи разрешение за употреба в Европа



Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа - представлява 60% от случаите в целия свят. Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното
протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.
На 16 януари 2015 г. Европейската комисия издаде разрешение за употреба на иновативно без интерфероново лечение за хепатит C. Резултатите от клиничните проучвания показват, че новата терапия постига успеваемост на лечението при 95-100% от пациентите, страдащи от най-разпространения у нас генотип на заболяването – генотип 1.
Над 98% от пациентите са завършили пълния курс на лечение. Това свидетелства за много висока поносимост – дължаща се най-вече на липсата на интерферон в терапията. От друга страна, лечението е с изцяло перорално приложение, което е изключително важно за пациентите, тъй като по този начин няма да се нарушава ритъмът им на живот.
Лечението е подходящо за пациенти с генотип 1, за такива, които са подложени на чернодробна трансплантация; за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция. В комбинация с други медикаменти, терапията лекува и хепатит C, генотип 4.
Разрешението е получено след преглед с ускорена оценка от страна на Европейската агенция по лекарствата, поради значителния интерес, който представлява терапията за общественото здраве.
„Това е повратен момент. Имаме възможност да елиминираме напълно вируса в световен мащаб. Дали това ще се случи обаче, зависи от политическата воля в различните страни.“ - Чарлз Гор, председател на Световния хепатитен алианс. „Терапията дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции за по-кратко време. Тя може да бъде животоспасяваща за пациенти, които са в по-напреднал стадий на заболяването, както и за такива, които имат непоносимост към интерферон или поради наличие на друго съпътстващо заболяване не могат да се лекуват с досега наличните лекарства“, споделя Анита, пациент с хепатит C.


Първите трансплантации за 2015 г. вече са факт



В края на миналата седмица в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна 51-годишна жена изпада в мозъчна смърт, след инсулт. Въпреки загубата, близките взимат благородното решение да дарят
органите й и така да бъде спасен животът на тежко болни пациенти.
Чернодробната трансплантация е извършена във Военномедицинска академия.
Двете бъбречни трансплантации са реализирани в УМБАЛ „Александровска“. От болницата уточняват, че трансплантирланите мъже са били на хемодиализно лечение от 2014 година.
А благодарение на асоциирането на България към „Евротрансплант“ белият дроб е трансплантиран във Виена. И четиримата пациенти са в добро постоперативно състояние.
Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към колегите от УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, Военновъздушните сили на България, и трансплантационните екипи.

Председателят на БТПП получи Златен приз „Човешки ресурси - 2014”




Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе отличен със Златен приз „Човешки ресурси - 2014” на 11-та церемония по връчване на наградите, организирана от списание „Човешки ресурси", Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията" и "Националното сдружение на организациите за социални услуги". Той бе награден в категорията „Мениджър
на неправителствена организация” за постигане на високи икономически показатели, непрекъснато професионално усъвършенстване на екипа на Българска търговско-промишлена палата и трайни взаимоотношения с местната власт и външни партньори.
В обръщението си към организаторите и гостите на проявата, председателят на БТПП благодари за отличието и отбеляза, че това е заслуга на традиционно добрата система за управление на човешките ресурси в БТПП, която е 120-годишна организация. Работейки 34 години в БТПП самият той се чувства като продукт на тази система за управление на човешките ресурси. Индикатор за добро управление на човешките ресурси е интересът, който винаги предизвикват обявите за заемане на вакантни работни места – за всяко едно се явяват над 70 отговарящи на условията кандидати. Освен това са много хората, прекарали по-голямата част от трудовия си стаж в Палатата.

„Ден на кариерата“ в Центъра за кариерно развитие на заети лица - София

Център за кариерно развитие на заети лица - София обявява Ден на кариерата в сградата на БТПП, ет.3. на 22 януари, от 10 до 16 часа.
Всички желаещи могат да се запознаят с дейността му, както и да получат информация за възможностите за професионално развитие. Центърът предлага възможност за кариерно ориентиране и израстване, както и за професионална реализация на заетите лица.
В „Ден на кариерата“ посетителите могат да получат кариерна консултация и съдействие при подготовката на автобиография, мотивационно писмо, осигуряване на референции, поведение при интервю за работа, дрескод и др., както и безплатно „Ръководство за кандидатстване за работа“.
В Центъра за кариерно развитие-София ежедневно се проучват свободните позиции, обявени от работодатели, като се поддържат локални бази данни. Центърът поддържа актуална информация в Модула „Кариерно развитие” на електронната платформа на Виртуална Социална Академия към БТПП (http://vsa.bcci.bg ), както за работодатели, така и служители търсещи кариерно израстване.
Създаването и дейността на Кариерния център се финансира в рамките на Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.“
Всички услуги предлаган от Центъра за кариерно развитие са безплатни.

КОЙ в държавата се интересува от болните от хепатит С българи ще стане ясно в края на януари 2015 г



От Сдруженията за борба с хепатита - „Хепасист“ и „ХепАктив“ са изпратени имейли и писма до всички депутати и министри в страната с апел да подкрепят страдащите от хепатит С
българи. Политиците са приканени да споделят на личния си профил във Facebook поста „Аз съм Съпричастен към хората, страдащи от хепатит С“, с който да изразят своята подкрепа към болните, както и силната си вяра и надежда за скорошното им излекуване.
Всички публикации на политиците ще бъдат ежедневно оповестявани на сайта на novinite.bg, който е официален медиен партньор на кампанията. На Facebook страницата на кампанията www.facebook.com/HEPi.li.Si можете също да следите колко и кои от политиците са подкрепили инициативата.
--------
Инициативата се осъществява в рамките на националната информационна кампания за
хепатит С – „Хепи ли Си?“, чиято цел е да привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите, свързани с това заболяване и да повиши тяхната осведоменост относно начините, по които могат да се предпазят от заразяване с този опасен вирус.
Около 110000 е броя на заразените в страната, но повечето от тях не знаят за състоянието си, тъй като хепатит C протича безсимптомно. Едва 10% от българите са се изследвали за заболяването през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за хепатит С. 90 % от българите не са наясно какво означава хепатит С и болестта масово се бърка с „болестта на мръсните ръце“ – хепатит А. Тези данни от неотдавна проведено национално представително проучване доказват необходимостта от предприемане на спешни мерки за повишаване информираността на обществото ни и насърчаване профилактичните изследвания за заболяването.
Преди по-малко от месец се проведе поредната инициатива на кампанията – „ИзСледвай се!“, която беше насочена към широката общественост. Огромни жълти букви С бяха разположени на ключови локации в София – метростанции, автогара и жп гара, и привличаха интереса на минувачите, а в метростанциите се проведоха редица активности с цел ангажиране на общественото мнение по темата за хепатит С и насърчаване на изследванията за болестта.

Дейностите по КП №241 и №244, извършвани от 17 януари 2015 г. нататък, ще се отчитат по новите алгоритми


Във връзка със зачестили запитвания от лечебни заведения - работили през м. г. по договор с НЗОК/РЗОК и на които предстои да сключат договор по НРД 2015., за медицински дейности за работа по клинични пътеки (КП) №241 и 244 – „Физикална терапия и рехабилитация при
болести на периферна нервна система“ и „Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен АПАРАТ“, от НЗОК информират:
-Дейностите по двете КП, извършени от 1 януари 2015 г. до 16 януари т.г. вкл., ще се отчитат по алгоритмите на пътеките от 2014 г., тъй като пациентите са приети и лекувани според тези изисквания;
-Всички дейности по двете КП, извършвани от 17 януари 2015 г. нататък ще се отчитат по новите алгоритми на КП№241 и № 244;
-Според НРД 2015 за медицински дейности, НЗОК и БЛС изработиха прецизирани алгоритми на двете клинични пътеки с оглед на завишените хоспитализации по тях.
По клинична пътека №241 хоспитализациите през 2010 г. са били 25 хиляди, а през 2014 г. техният брой е нараснал на 40 хиляди.
По клинична пътека 244 ръстът на хоспитализации е бил следният: 2010 г. – 48 хиляди; 2011 г. – 55 хиляди; 2012 г. – 67 хиляди; 2013 г. -  81400 и 2014 г. – 100 хиляди.
Проверки на НЗОК са констатирали случай, където само за месец по КП№ 244 лечебно заведение е отчело 800 хоспитализации.
Промените в двете клинични пътеки са направени, след като е взето под внимание мнението на трима национални консултанти – проф. Андрей Йотов, национален консултант по травматология, проф. Рашо Рашков, национален консултант по ревматология и проф. Васил Хаджидеков – национален консултант по образна диагностика.
Пътеките са одобрени и подписани от БЛС.

Ben Delay-един от водещите немски диджеи и продуценти в София по покана на Bedroom Premium Club


Феновете на хаус музиката могат да чуят неговите сетове в събота на 24 януари



Редом до него зад пулта ще застане и резидента на Bedroom Premium ClubDJ Andrew. Ben Delay е сред най-търсените диджеи в света на съвременната хаус музика – с над 100 рилийза и ремикса в своята 15-годишна кариера. Електризиращият му ремикс на „I Feel For
You“, една от най-известните класики на Bob Sinclar, му спечелва световно признание и го заковава право в класацията Beatport TOP 20 за близо половин година.
Успехът въвлича Delay в съвместна работа с негови колеги-диджеи от тежка категория като Roger Sanchez, Sharam Jey, Milk & Sugar, DJ PP, Jerome Robins, Ron Carroll, DJ Tonka, Africanism, Wally Lopez, Stonebridge.
Delay е собственик и на Sugarland Records, един от най-успешните независими хаус-лейбъли с над 100 000 продадени копия от винил. Отделно негови рилийзи и ремикси са били издавани от лейбъли като Toolroom, Spinnin, Milk & Sugar, Weplay, Hedkandi. Един от тях е сингълът “Tribute”, продуциран в сътрудничество с германския лейбъл Milk & Sugar, който достига до Beatport TOP 30, а последната му соло продукция “Deep inside” се изкачва до 11-то място в чарта на Beatport. Ремиксът му “Chocolate” се задържа почти 3 месеца в Beatport TOP 20.



 

Новият хит на FOX -“Империя“с оригинална музика на Тимбаленд

„Империя“ стартира на 23-и януари от 22:00 по FOX. 12-те епизода, всеки по един час, разказват историята на хип-хоп империя за милиарди долари, а музиката в поредицата е изцяло сътворена от Тимбаленд.
Екипът зад телевизионната продукция „Империя“ се оглавява от Лий Даниълс и сценариста Дани Стронг - носител на награда Еми за 2012 за „Промяна на играта“. Той е сценарист още във филмите „Игрите на глада, „Сойка – Присмехулка“(2014) и „Икономът“ (2013).
Даниълс е създател и изпълнителен продуцент на сериала. Той е най-добре познат с филма, който бе номиниран за Оскар, „Прешъс“. Работата му е синоним на автентичност и искреност – с всеки свой проект той подарява на публиката порция уникални, свежи преживявания, а погледът му е отправен дълбоко в душите на героите. Именно той стои зад бурно приветствания от критиците филм „Иконом на седем президента“. Той беше номер едно в бокс-офис класациите в продължение на три седмици, а към днешна дата печалбите от излъчванията му по целия свят възлизат на 113 милиона долара.
Сюжетната линия са заплита около новината, че главата на компанията Лушъс Лайън е тежко болен и му остават няколко месеца живот. Той е принуден да избере кой от тримата му синове да наследи семейния бизнес: музикалната компания „Империя“. Изборът на Лушъс се лута между най-големия, брилянтен бизнесмен без музикална дарба, средния, гениален певец, чиято хомосексуална ориентация той не одобрява или най-младия – безразсъден и нехаен рапър-плейбой, който публиката обожава. Междувременно бившата съпруга на баща им, Куки, е освободена от затвора, след като излежава там 17-годишната си  присъда. Тя се завръща, защото иска да си върне онова, което й
е било отнето.
Макар че действието се развива в света на хип-хоп индустрията и е съпроводено с разбиващ саундтрак, продукция на Тимбаленд, темата на сериала не е толкова рап и R&B музиката, колкото властта и дълбоко вкоренените семейни конфликти, които се разиграват на една бляскава, елитна арена.
Актьорският състав на сериала включва Теренс Хауърд (Лушъс Лайън, глава на музикалната компания „Империя“), Тараджи Пи Хенсън (бившата съпруга и партньор на Лушъс в бизнеса с дрога, Куки) и тримата им синове: Трай Байърс (Андре), Джъси Смолет (Джамал) и Бришер Грей (Хаким).
------
Хенсън има няколко признания от гилдията: номинация за Оскар в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ за филма на Дейвид Финчев „Странният случай с Бенджамин Бътън“; номинация „Еми“ за „Най-добра актриса в минисериал“ за „TakenFromMe.”
Хауърд има награда Златен глобус и номинация за Оскар за работата му в “Hustle&Flow,”. Актьорът има десетки успешни кино и телевизионни проекти зад гърба си, както и много награди, включително за филма „Сблъсъци“ (2004), „Железният човек“ и други.
В различни епизоди от сериала „Империя“ ще гостуват звезди като номинираната за Оскар Габури Сидибе, Наоми Кембъл и др.
„Империя“ получи добър отзвук от критиците след излъчването на първия епизод в Щатите миналата седмица.
Hollywood Reporter коментира, че „благодарение на музиката на Тимбаленд бизнесът на компания „Империя“ изглежда едновременно реалистичен и изпълнен със заразителни парчета.“ Според списание „Тайм“ „най-добрият пример за двойната мисия на „Империя“ – да покаже автентичен хип-хоп и да бъде сполучлива мелодрама – е самата музика. Оригиналните песни, изпълнени от героите и написани от топ продуцента Тимбаленд, са не просто добри, но най-вече убедителни – реалистичен пример за комерсиални жанрове, от R&B балади до рап и соул парчета, които спомагат за изграждането на света на “Империя“. Сериалът има обещаващо бъдеще.“

Втори сезон на „Explore Bulgaria“ по National Geographic Channelс



NGC набира желаещиза участие в предаването на http://explorebg.natgeotv.com/

National Geographic Channel (NGC) България за втора поредна година организира мултимедийния проект „Еxplore Bulgaria“, който обединява телевизионния ефир и онлайн платформите на документалния канал и е разработен изцяло за българския пазар.
Епизодите на предаването ще бъдат шест на брой, всеки с дължина 22 минути, и отново ще бъдат реализирани от продуцентската компания АГИТПРОП.Снимките на Explore Bulgaria ще бъдат през март и април, а излъчването на първи епизод в ефира на документалния канал е предвидено за 26 май, от 21:30 часа.
„През миналата година вдигнахме летвата много високо и сега ще ни се наложи, макар и трудно, да я надскочим. Обичаме творческите и професионалните предизвикателства. Надяваме се, че този път с по-голямата дължина на епизодите и с разнообразните изследователи, да реализираме много силен сезон.“, сподели продуцентът Мартичка Божилова.
Познатите лица на „Explore Bulgaria“от миналата година Мая Стоилова, Георги Палазов, Надежда Карастоянова и Васил Попов, отново ще обикалят страната и ще показват още интересни места от България. Към тях се присъединява момичето на Лотария България – Ванчела. Тя ще търси хората на България и ще се опита да разбере какви са мечтите им.
Тази година NGC дава възможност и на зрителите да участват в поредицата. Онлайн конкурсът „Стани изследовател с NGC България“ има за цел да намери шестима българи с откривателски дух. Желаещите да се включат в конкурса могат да го направят на сайта на инициативата: explorebg.natgeotv.com от 19-ти януари до 19-ти февруари.
Участниците трябва да качат свои снимки и да напишат мотивационно писмо, с което да убедят журито, че те са подходящите изследователи. След приключване на конкурса, от всички кандидатствали ще бъдат избрани 30-те, събрали най-много гласове. Те ще бъдат поканени на интервю и от тях ще бъдат избрани шестима души. Всеки един от тях ще бъде герой в един от шестте епизода на „Explore Bulgaria“.
За втора поредна година ОББ и OMV България застават зад проекта. Като тази година се включиха още Лотария България и Диел Спорт.
„Когато за първи път подкрепихме „Explore Bulgaria“миналата година, в проекта припознахме начинание, което пряко кореспондира с ценностите на ОББ за уважение и интерес към всичко, което ни заобикаля и историята, която всяко кътче на България носи в себе си.Щастливи сме, че очакванията ни се оправдаха. С радост заставаме и зад второто издание на „Explore Bulgaria“, защото той провокира изследователя във всеки един от нас“,коментира Александър Георгиев, Началник управление „Банкиране на дребно“ в ОББ.