Translate

вторник, 8 декември 2015 г.

Tрети литературен конкурс за ученици обявява еврейско-българският център „Алеф”



В навечерието на еврейския празник на светлината Ханука и Коледа Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява третия литературен ученически
конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тази година темата е: "Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната". 
Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от VIII до XII клас. В свободна литературна форма – есе, те ще трябва да изразят своите виждания за хората, които със своя интелектуален и емоционален заряд са превърнали изкуството си в посредник за всеки един диалог, в език, който всички разбират.
Ученическите произведения трябва да съдържат емблематичните послания на големите имена на българската култура към поколенията, чрез които те са обогатили познанието за взаимно разбиране и приятелство и са разширили кръгозора на българите.
Конкурсът стартира на 7 декември. Учениците от цялата страна могат да изпращат своите произведения до 30 март 2016 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. ЦентърАлеф”.
За да помогне на състезателите в литературната надпревара, и този път Център „Алеф” помества в сайта си http://alef-bg.org голям библиографски масив за най - известните български творци от еврейски произход в литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра и киното: Валери Петров, Елиас Канети, Дора Габе, Анжел Вагенщайн, Морис Йомтов, Панчо Владигеров, Петър Ступел, Жул Паскин, Греди Асса,  Давид Перец, Леон Даниел, Гриша Островки, Ицхак Финци и други.
Електронната библиотека съдържа биографични справки, публикации на части от известни стихове, разкази, картини, звукови и видео файлове. Тя е на разположение не само на участниците в конкурса, но и на всеки, който би имал интерес към темата.
Ученическите есета ще бъдат оценени от авторитетно жури, в състава на което са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов - поет и издател на сайта Факел.бг., Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.
Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2016 г., в навечерието на еврейския празник на освобождението Песах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар