Translate

сряда, 2 декември 2015 г.

Проф. Донка Байкова, завеждащ катедра „Превантивна медицина"в Медицинския университет в София и водещ специалист по хранене и диететика: Наднорменото тегло е рисков фактор за отключване и подмладяване на диабета



Снаксовете, чипсовете, десертните блокчета и газираните напитки, с които се хранят най-вече
децата и младежите не съдържат витамини, минерали, антиоксиданти и пълноценни белтъчни аминокиселини. Калориите при тях идват от въглехидрати, тоест от захар (глюкозно-фруктозен сироп), и още най-различни добавки като оцветители, овкусители,консерванти, емулгатори и др.
Вредни са също така храните и закуските, които съдържат натриев хлорид в надвишаващо препоръките количество, както и храните, съдържащи частично хидрогенирани мазнини - източници на трансмастни киселини в големи количества. Ще добавя и всичките втвърдени растителни мазнини, в частност палмово масло. Всички те крие рискове за липидната обмяна в организма.
Ние като медицински специалисти алармирахме за опасността, че за последните 10 години наднорменото тегло се увеличи двойно при деца, а затлъстяването с близо 20%, което се явява рисков фактор за отключване и подмладяване на диабета тип 2, който беше присъщ за възрастните хора. Обездвиженост, високо кръвно налягане, проблеми с костно-ставния апарат и с дихателната система също са налице при тях.
Убедена съм, че след като наредбите, инициативата „Чаша топло мляко, „Училищен плод" и някои други не заработиха ще има вече по-радикални мерки спрямо производителите на храни с вредни за здравето съставки. В  противен случай, като общество ще продължим да плащаме високата материална и икономическа цена, за лечението на болести вследствие консумацията на храни с вредни съставки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар