Translate

сряда, 9 декември 2015 г.

Пациенти с псориазис: НЗОК да плаща на шамани, да се лее куршум и да се бае срещу псориазиса



В момента НЗОК поема лечението с евтини, остарели и силно токсични медикаменти. Становището е, че е по-удачно при необходимост от биологично лечение да се започва с
биоподобни продукти, а не с биологични лекарства, без обаче да е ясно с какъв ефект ще бъде тази терапия, твърдят от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ) у нас.
Представителите и съобщиха, че НС на НЗОК възнамерява да спре да се покрива лечението на тежките форми на псориазиса, а да се дават по 7000 лв., на пациентите, за да ходят да се лекуват на Мъртво море веднъж годишно. Целта е да се спестят финансови средства, тъй като курс лечение обикновено надхвърля 30 хил. лв.
„След като могат да плащат за лечение на Мъртво море, нека предвидят средства и за немедицински методи като посещение при баячка или леене на куршум например“, коментира Ива Димова, зам.председателя на асоциацията.
От АХППУ са категорични, че ще си търсят правата навън и ще сезират за случващото се европейските организации, имащи отношение към тяхното заболяване.
Пациентите с псориазис у нас са около 90 - 110 хиляди, по екстраполирани данни, а 10% от тях имат тежка форма на заболяването.

Снимка: jobsmedics.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар