Translate

вторник, 8 декември 2015 г.

Болница „Тракия“ получи награда за внедряване на програма за хигиена на ръцете на СЗО



Съгласно стратегията на СЗО системата за правилна хигиена на ръцете трябва да бъде въведена във всички здравни заведения по света до 2020 г. В България  Болница „Тракия“ е едно от 7-те здравни заведения, които са се регистрирали в сайта на СЗО, че са започнали работа по програмата. 
Болница „Тракия“ – Стара Загора, получи удостоверение от Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции (БУЛНОЗО) за успешно стартиране на програмата на СЗО за утвърждаване на добри практики по отношение хигиената на ръцете в здравните заведения.
За осемте месеца от старта на програмата „Чисти ръце“ в Болница „Тракия“ са проведени обучения във всяко едно от над 20-те звена на здравното заведение.
Възможност за дезинфекция на ръцете има пред входа на всяко болнично отделение, защото превенцията на вътреболничните инфекции и добрата хигиена на ръцете включва също  пациентите и техните посетители, посочва д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и консултант по инфекциозни болести на болницата.
Хигиената на ръцете е най-важното средство за превенция на вътреболнични инфекции. Проучванията сочат, че в световен мащаб 40% от здравните работници спазват стриктно 5-те момента за дезинфекция на ръцете.


Няма коментари:

Публикуване на коментар