Translate

сряда, 9 декември 2015 г.

Министър-председателят Бойко Борисов: С новата апаратура в Александровска българите вече няма да имат нужда да ходят в чужбина, а ще се лекуват у нас



Каза той при откриването на Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в УМБАП ,Александровска". На събитието присъстваха също така и министъра на
регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и здравния министър д-р Петър Москов
По думите му с новата апаратура лечението ще приключва с едно влизане в болницата.
Премиерът каза още - С Божията помощ и вашата експертиза тези хора се връщат на работа, а ние като държава имаме нужда по-бързо пациентите да оздравяват и да се връщат на работните си места, за да произвеждат брутен вътрешен продукт. Истински се радвам на двамата министри - Лиляна Павлова и д-р Петър Москов , защото работят в изключителен синхрон. В миналия мандат смених четирима министри на здравеопазването, но в този в лицето на министър Петър Москов открих мотора, който да свърже парите и идеите в здравеопазването и ще свърши реформите в сектора!
Оборудването в онкоцентъра е на обща стойност 19 млн. лв., от които безвъзмездното финансиране от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 16 млн. лв., а останалите средства са от държавния бюджет.
С новата ендоскопска апаратура ( първа за страната ни) може веднага да се диагностицира хистологично туморът и да се види дали пациентът има рак, предраково състояние, или процесът е доброкачествен. При конфокалната ендоскопия, която не се прави другаде у нас, диагнозата се поставя веднага и се спестява чакането на резултатите от биопсията. Освен това със суперапаратурата може да се отстраняват до микрон туморните клетки, ако раковото заболяване е до трети стадий включително, както и да се отстраняват дори видоизменените клетки в лимфите, ако те не са много отдалечени. Центърът разполага и с апарат за интероперативна лъчетерапия. Така, с новата техника се гарантира комплексното лечение на пациента.
„През болницата минават по около 250 000 пациенти годишно, от които 35000 са хоспитализирани. От тях към 3000 са онкопациенти. Годишно в болницата се извършват 7000 операции, от които 1300 са на окоболни, съобщи доц. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска".
Той разказа, че в интегрираната операционна се обучават 11 специализанти, които вече имат достъп до най-модерните технологии. Обучението с новата HD лапароскопска система включва упражнение за местене на семките в пресни чушки с лапароскопските инструменти.
-Като гледахме апаратурата, и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си казвам: "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И питам доктора "Кой е този орган, който така прилича на чушка". И той каза: "Ами това е чушка", разказа Борисов с облекчение.
Догодина 160 млн. лв. ще бъдат отпуснати за обновяване на структурите на СМП в страната. Със средствата от ОП „Региони в развитие" ще бъдат ремонтирани сградите на центровете и филиалите, ще бъде подменено оборудването и ще бъдат купени 400 нови линейки, съобщи Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Здравният министър бе категоричен, че пациентите не трябва да бъдат разкарвани като топки, от едно място на друго. А трябва да се получава необходимата медицинска грижа в едно лечебно заведение.”Точно такива лечебни заведения, като "Александровска" болница, трябва да получават пари, защото тук се лекуват хора, а не се прави бизнес", заяви д-р Москов. 

Снимка: БГНС



Няма коментари:

Публикуване на коментар