Translate

сряда, 2 декември 2015 г.

Колкото по-тънка, хрупкава и тъмна е препечената филийката, толкова е по-опасна за здравето ни



Причината е - повече канцерогенен акриламид се съдържа в нея. Химикалът, които се образува
от реакция между аминокиселините, захарите и водата в картофите и хляба при температура над 120 градуса отключва раково заболяване, варира много в зависимост от продължителността на печенето.
Изследвания за наличието на канцерогени в топлинно обработена храна показват, че количеството акриламид в печени картофи, чипс и филийки хляб е твърде високо.
Специалистите препоръчват картофите да се пекат или пържат до светло златист цвят, а филийките да се препичат до „най-светлия приемлив цвят“.
---
Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма от химикала т. е. 80 пъти повече, отколкото в златисто жълтите. Най-бледата филийкаь в тостера или на скарата, съдържа само 9 микрограма на килограм, а най-прегорялата - 167 микрограма, т.е. 19 пъти повече.

Снимка: vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар