Translate

вторник, 1 декември 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов : Трябва ли другите да плащат лечението на този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици?



На първо място сме по брой на инфаркти и инсулти. Не може в здравеопазването да се харчат милиарди, а да имаме най-високата заболеваемост и смъртност в Европа.
Не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината. Винаги, когато на едни бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Но в живота щастието на едни се гради върху нещастието на други. Не може едни болници да работят по всички теми, а други – само по тези, които са високо платени. Не може в здравеопазването да се харчат милиарди години наред повече, а да отчитаме по-висока смъртност и заболеваемост, каза премиерът по време на  форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата".
"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.
"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, независимо колко е болезнена. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за спешната помощ. Реформата ще продължи. Правителството стои твърдо зад здравната реформа", подчерта Борисов. 
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега, защото не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ.
"Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури”, каза той и се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Според него реалната нужда от болнични легла в страната  е 26 095, а те в момента са 48 600. то защо част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни здравният министър.
По отношение на лекарствената политика каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика. 
По време на форума бе подписан Меморандум за Национален здравен договор от премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, лекари и представители на пациентски организации. 


Снимка: bg.b2.mk


Няма коментари:

Публикуване на коментар