Translate

четвъртък, 3 декември 2015 г.

53% от българите подкрепят данък "обществено здраве" – „данък вредни храни”



44% не го одобряват, а 3 на сто от запитаните нямат мнение, показват данните от изследване на "Алфа рисърч", проведено между 10 и 18 ноември, сред 1100 души.
Подкрепата за данъка е, както сред хората с по-добро материално положение, така и сред тези с ниски доходи, които се оказват и най-притеснени от качеството и състава на консумираните продукти.
Той се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), до разширяване на сива икономика (43%) и до закриване работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Очакванията са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните и напитките (57%), ще ограничи използването на вредни съставки в производството на храни (50%) и ще накара хората да консумират по-здравословни продукти (40%). Данните показват още, че българите са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от налога. Но от 50 до 57% се опасяват за влиянието на различни съставки върху собственото им здраве. А по отношение на консумираните от децата храни и напитки опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-80%.
Близо 53% от анкетираните твърдят, че проверяват съдържанието на купуваните от тях храни, като половината от тях са започнали да го правят през последния месец, в резултат от оживения дебат по темата. Всеки 2-и твърди, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар, но 43% не са наясно дали в продуктите, които купуват, има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар