Translate

вторник, 3 ноември 2015 г.

Empagliflozin значимо понижава кардиоваскуларният риск и сърдечносъдова смъртност при пациенти със захарен диабет тип 2



На специално събитие проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология
в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Академик Иван Пенчев”, представи новите перспективи в лечението и контрола на захарен диабет тип 2 и позитивните резултати от клиничното изпитване EMPA-REG OUTCOME® демонстриращи понижение на сърдечносъдовия риск при терапия с empagliflozin.
Диабетът категорично се подмладява и все по-често засяга млади хора. В много случаи той се съчетава с тежки сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Диабет тип 2 се наблюдава при 85-95% от случаите. При болните от диабет вероятността за развитие на ССЗ е от 2 до 4 пъти по-голяма и това се дължи на високото кръвно налягане и затлъстяването, които са по-често срещани при тях. Диабетиците са изложени на три пъти по-голям риск от сърдечна недостатъчност, инфаркт или инсулт.Над 50% от смъртните случаи в света, при пациенти с диабет тип 2, се дължат на ССЗ.
У нас около 500000 са болните от захарен диабет. Над една трета от тях са недиагностицирани, а почти половината въпреки лечението не постигат прицелните нива на контрол на кръвната захар, съобщи проф. Танкова.
С оглед на връзката между ССЗ и диабета от изключителна важност са изпитванията, за установяване профилът на безопасност на новите терапии за лечение на диабет тип 2 по отношение на сърдечно-съдовия риск (ССР).
EMPA-REG OUTCOME е дългосрочно, многоцентрово, рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване, с участието на над 7000 пациенти с дългогодишен диабет тип 2, над 10 години, преживяли сърдечно съдово събитие т.е. с висок сърдечносъдов риск от 42 държави.
41% от пациентите са от държави в Европа, 20% - от Северна Америка, 19% - от Азия, 15% от Латинска Америка и 4% - от Африка, като средният период на наблюдение е бил 3 години.
Първичната крайна цел е определена като време до първата проява на СС смърт или нефатален миокарден инфаркт (МИ) или нефатален инсулт. Клиничното изпитване е проектирано първо да провери липсата на разлика (non-inferiority), а след това да провери дали е налице превъзходство в полза на empagliflozin (superiority) между сравняваните компоненти.
Ефектът от лечението с empagliflozin в това клинично изпитване, е проучен на фона на добяването му към стандартното лечение, в сравнение с плацебо, също добавено към стандартното лечение.
Общият профил на безопасност на empagliflozin е в съответствие с известното от предишни проучвания. Честотата на случаи на диабетна кетоацидоза е около или под 0,1% и е сходна във всички групи пациенти, участвали в изпитването, тоест в групите на empagliflozin и на плацебо.
Empagliflozin демонстрира значимо понижаване с 14% на ССР при оценка на комбиниран показател за първична крайна цел по отношение на СС резултати, съставен от сърдечносъдова смърт, нефатален миокарден инфаркт или нефатален инсулт. Отчетено е намаляване на риска от кардиоваскуларна смърт с 38% и липса на значима разлика по отношение на  риска от нефатален инфаркт или нефатален инсулт.
Резултатите сочат, че терапията с empagliflozin води до понижаване на риска от обща смъртност с 32% и на риска от хоспитализация за сърдечна недостатъчност с 35%, още от началото на приема на медикамента.
От 7020 лекувани пациенти, повече от 97% са завършили изпитването и в края на проучването, жизнения  статус на 99% от пациентите е бил известен. Резултатите от проучването са окуражаващи, както за здравните специалисти, така и за техните пациенти. Този глюкозо-понижаващ медикамент стои на втора линия в лечението след метформина. Той може да се добави към инсулиновата терапия, без да има диабетикът ССЗ, за да го протектира и да подобри качеството му на живот, подчерта проф. Танкова
Това означава, че наблюдаваните ползи от empagliflozin e® допълват и надминават ползите на вече прилаганите при пациентите други терапии за диабет тип 2 и/или сърдечносъдово заболяване (като например медикаменти за понижаване на кръвното налягане и холестерола).
Тези данни са представени на 51-вата годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабет в Стокхолм, Швеция и едновременно публикувани в New England Journal of Medicine- www.nejm.org

Снимка: zdravjivot.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар