Translate

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Ивет Лалова стана посланик на кампанията „Открито за диабета“



организирана от фармацевтичната компания Sanofi България, за четвърта поредна година, по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

Диабетът, ако беше държава щеше да е третата по население в света. Подкрепям кампанията, защото вярвам, че всеки човек е отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици се изгражда още в детска възраст. Съществуват прости правила, които ако спазваме ежедневно ще можем да се предпазим от това заболяване. Балансираният хранителен режим и всекидневната физическа активност са едни от тях. Да изкачиш стълби вместо да ползваш асансьор, да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета,” сподели Лалова, която даде ценни съвети на учениците от 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ в София и заедно с тях направи серия от физически упражнения - лесни за ежедневно изпълнение.
Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят  над  387 млн. души т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек  от диабет. В България по данни на  IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000. Национално проучване сред българското население, проведено през септември 2015 г. и инициирано от Sanofi България, показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване.  Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар